3,3 tonna rakománnyal

Megérkezett a Cygnus a Nemzetközi Űrállomásra

Utoljára idén áprilisban sikerült teherszállítmányt feljuttatni az ISS-re a SpaceX magánvállalat Dragon kapszulájával.

2015.12.09 16:48MTI
Az űrállomáshoz közeledő Cygnus teherűrhajó percekkel befogása előtt (Fotó: NASA TV)

A NASA közlése szerint sikeresen kikötött a Cygnus amerikai teherűrhajó szerdán a Nemzetközi Űrállomáson, ahova több mint 3,3 tonna rakománnyal érkezett.

A legénység nélküli Cygnust pályára állító Atlas V hordozórakéta vasárnap este startolt a floridai Cape Canaveralból.

A teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomás (ISS) robotkarjával fogta be Kjell Lindgren amerikai űrhajós, az ISS parancsnoka, a szintén amerikai Scott Kelly felügyelete alatt. A Cygnust a Unity amerikai modulhoz csatlakoztatták. A manőver minden bonyodalom nélkül zajlott le.

A teherűrhajó, amely a Hattyú (Cygnus) csillagkép után kapta nevét, vizet, élelmet, ruhát, tudományos műszereket és űrsétákhoz szükséges berendezéseket, valamint kísérletekhez szükséges anyagokat szállított. Karácsonyi ajándékok is voltak fedélzetén.

Utoljára idén áprilisban sikerült teherszállítmányt feljuttatni az ISS-re a SpaceX magánvállalat Dragon kapszulájával. A teherűrhajók felbocsátása a közelmúltban többször is kudarccal végződött. Tavaly október 28-án másodpercekkel az indítás után felrobbant egy Cygnust szállító Antares hordozórakéta. A 14 emelet magas hordozórakéta épphogy elrugaszkodott az indítóállásról, majd tűzgolyóként zuhant vissza a földre. Csaknem 2,3 tonna szállítmány veszett oda.

Április végén egy orosz hordozórakéta sem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely egyebek között üzemanyagot, oxigént vitt volna az ISS-re. Június végén pedig a SpaceX Falcon-9 típusú hordozórakétája robbant fel két perccel az indítás után, a teherűrhajóval együtt megsemmisült 2,5 tonna rakomány, amelyet el kellett volna juttatni az űrállomásra.

Bár ez idő alatt küldtek más teherűrhajókat az ISS-re, a három kudarc miatt kissé elapadtak a raktárkészletek. A NASA mindig úgy tervez, hogy hat hónapra elegendő élelmiszer legyen az űrállomáson, de a jelenlegi készletek csak négy hónapra elegendőek.

A Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán asztronauta dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.