Irány a Nemzetközi Űrállomás

Fellőtték a Cygnus teherűrhajót

Sikeresen útnak indították a Nemzetközi Űrállomás felé csütörtökön az Orbital Sciences nevű amerikai társaság első éles bevetést teljesítő teherűrhajóját.

2014.01.10 04:19MTI

A Cygnus elnevezésű jármű Virginia állam Wallops szigetéről emelkedett a magasba egy Antares típusú rakétával. A mintegy 1360 kilogrammos rakományban felszerelés, kísérleti anyagok, egy oktatási programban szereplő hangyák, élelem, sőt karácsonyi ajándékok is vannak a hat űrhajós számára.

A Cygnust eredetileg decemberben akarták fellőni, de háromszor is el kellett halasztani az útját, legutóbb egy napvihar miatt, amely esetleg letéríthette volna a pályájáról. A teherűrhajó a tervek szerint vasárnap köt ki az űrállomáson. Az amerikai űrkutatási hivatal 1,9 milliárd dollárt fizet az Orbital Sciencesnek azért, hogy utánpótlást szállítson legalább nyolc alkalommal 2016-ig. Hasonló szerződést kötöttek a SpaceX céggel is, ezért az amerikaiak már nem szorulnak az orosz űrhajókra. A teherűrhajóba a kirakodás után hulladékot tesznek, amely visszatéréskor a járművel együtt elég a légkörbe érve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.