Kommunikáció

Mit kiabálnak egymásnak a vadludak?

A Nils Holgersson rajzfilmből olyan ornitológiai, etológiai ismereteket kaphattunk a vadludakról, amit csak az egyetemeken tanítanak.

2015.12.05 07:26ma.hu
Nagy lilikek (Anser albifrons) a Keleti-víztározó felett Balmazújváros térségében 2014. november 24-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A nagy liliket Nils Holgersson utazásai tették világhírűvé, és ismertté. Ez utóbbi szó szerint is igaz, mert a rajzfilmből olyan ornitológiai, etológiai ismereteket kapunk a vadludakról, amit csak az egyetemeken tanítanak.
Egy dolog persze sántít, a vadludakat a valóságban nem értjük. Ez azonban csak ránk igaz, átlagemberekre. A felnőtt Nils Holgerssonok, a nagy lilikre szakosodott viselkedéskutatók le tudják fordítani a lúdszavakat. A vadludak, ha csak néhány mondat erejéig is, de valóban beszélnek.

Zsoldos Árpád ornitológus a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában kifejtette, Selma Lagerlöf, a Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal című könyv írója művét tankönyvnek szánta, és egy pályázatra küldte be, amit meg is nyert. Bár maga nem volt ornitológus, és akkoriban valószínűleg nem is ismerték még az etológia (állatok viselkedésével foglalkozó tudományág) fogalmát, ő mégis ráérzett, hogy mit kiabálnak egymásnak a vadludak. A könyve elején kifejti, a libák azt kiabálják: Te hol vagy? Én itt vagyok! Te hol vagy? Én itt vagyok! (A riportot itt hallgathatja meg>>>)

A szakember szerint azóta kiderült, hogy tényleg ezt kommunikálják. Konrad Lorenz, a vadludak híres kutatója is elismeri, a hangot máshogy nem is lehet kifejezni, mint ahogyan Selma Lagerlöf tette.

Úgynevezett kapcsolattartó hang, aminek fontos szerepe van. Ha a vadludak így szólongatják egymást, akkor mindig tudják, hol van fajtársuk és ismerősük. A vonulást családi kötelékben kezdik meg, az északi költőterületükről családonként, csapatokba tömörülve repülnek dél felé. A különféle rossz időjárási körülmények között hanggal tartják egymással a kapcsolatot, hangról megismerik egymás. A vadlúdnak a legfontosabb, hogy mindig hallja, hol van fajtársa. Nagyobb trauma nem is lehet életében, minthogy elszakadjon csapatától.

A szakember kifejtette, a nagy lilik ugyanolyan vadlúd, mint a vetési lúd, a nyári lúd, vagy az apácalúd, csak más faj. A vadlúd összefoglaló elnevezés, amely több fajt ölel fel.

A nagy lilik nevét onnan kapta, hogy hangja nem kifejezett gágogás, hanem magas hangú kiabálás, de gágogáshoz hasonló, mélyebb hangja is van. Lorenz, aki nyári ludakkal foglalkozott, egy idő után nagyon jól megértette a nyári libákat, tudta, hogy külön hangjelzés van a gyaloglásra, felrepülésre vagy éppen a leszállásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.