Műhold kerget kerecsensólymot - Tata vadludat győz

Kerecsensólyom a VIII. Tatai Vadlúd Sokadalmon

2008. november 28-29-én nyolcadik alkalommal invitálja a tatai Öreg-tó partjára a természetkedvelőket a MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága.

2008.11.26 19:01MTI

A cél, hogy egy nagyszabású természetvédelmi fesztiválon bemutassák azt a felejthetetlen látványt, amikor egy kisváros által félig körülvett, alig 220 hektáros tóra évről-évre vadludak és sok más vízimadárfaj tízezrei térnek vissza.

Az idei fesztivál fő programja a kerecsensólyom (Falco cherrug) védelme a Kárpát-medencében LIFE Program bemutatása. A Bükki Nemzeti Park 16 partnerrel közösen sikeresen pályázott az Európai Unió LIFE-Nature alapjának támogatására. Ennek eredményeképpen 2006 októberében egy átfogó magyar–szlovák kerecsensólyom-védelmi program vehette kezdetét. A projekt célja a kerecsensólyom, mint a Madárvédelmi Irányelv I. Függelékében szereplő, világszerte veszélyeztetett faj Kárpát-medencében élő magyar és szlovák populációjának megerősítése.

A két ország a teljes európai állomány mintegy 40%-ának ad otthont, ezért a Kárpát-medencei populáció megőrzése kulcsfontosságú a faj európai jövőjének szempontjából.

A program keretében idén 20 fiatal kerecsensólyomra tettek fel műholdas jeladókat Magyarországon és Szlovákiában. A program részleteiről, a jeladós nyomkövetés módszeréről, az eddig elért eredményekről hallhatnak előadást mindazok, akik 2008. november 29-én kilátogatnak a tatai Öreg-tó partjára.

Az idei fesztivállal kapcsolatos újdonság, hogy az előadások helyszínéül szolgáló nagy rendezvénysátorban is lesz élőkép-kivetítés a tóról, így azok sem maradnak le a tavon zajló eseményekről, akik a fesztivál gazdag programkínálatából az előadásokat választják.

Egy egyedülálló természetvédelmi fesztivál. Tata utolsó fesztiválja, a természet ünnepe.

Mindenkit szeretettel vár a VIII. Tatai Vadlúd Sokadalom!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.