Újvilági ízeltlábúak az Állatkertben

Madárpókok, botsáskák, csótányok és fluoreszkáló skorpiók

Új ízeltlábú bemutató nyílt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Pálmaház alatt, az Akvárium szomszédságában kialakított bemutatóhelyen az Újvilág érdekes ízeltlábúival ismerkedhet a nagyközönség.

2008.02.28 15:17ma.hu

Egyedül a madárpókokat hat faj képviseli, ezek közül a brazíliai óriás madárpók (Lasiodora parahybana) férfitenyér nagyságú. A bemutatott rovarok között több botsáska is akad, amelyek jellegzetes példái az egyszerű álcázásnál is hatékonyabb mimikrinek. A mimikri ugyanis nem egyszerűen azt jelenti, hogy az állat ágakra, vagy levelekre emlékeztető testalkata és színe miatt beleolvad a környezetébe, hanem még a mozgása, a viselkedése is a rejtőzködést szolgálja.
 
Habár a csótányoktól sokan idegenkednek, valójában roppant érdekes állatok, ráadásul evolúciós szempontból is roppant sikeresek. Így ezt az állatcsoportot is több faj képviseli az új ízeltlábú bemutatóban. A kiállított fajok között néhány igazi óriás is akad, amelyek közül a barlangi óriáscsótány (Blaberus giganteus) a legtermetesebb. A bemutatóból egyébként az is kiderül, hogy nem minden csótányra jellemző a barnás, vagy fekete szín: a banáncsótányok (Panchlora nivea) például sárgászöld színűek. 

Az arizónai hosszúszőrű skorpió (Hadrurus arizonensis) terráriuma különleges megvilágítást kapott. Mivel a skorpiók nappali megvilágítás esetén jobbára kövek alá húzódnak (amint a nappali órák nagy részében a természetben is teszik), a szóbanforgó állatot ibolyántúli fénnyel világítják meg. Az emberi szem számára láthatatlan ibolyántúli fény hatására a skorpió páncélja fluoreszkál, így a sejtelmes félhomályban kiválóan meg lehet szemlélni a „világító” ízeltlábút.

Óriás karéjos sáska


A Fővárosi Állat- és Növénykert ízeltlábú gyűjteménye, a fajgazdagság és a tenyésztési eredmények alapján nemzetközi hírűnek számít az állatkerti szakmai körökben. A gyűjteményből azonban az elmúlt hónapokban csak nagyon keveset láthatott a nagyközönség, hiszen a Nagyszika átépítése a régi rovarházat is érintette. Az idei évben azonban több ízeltlábú-bemutató is megnyílik majd, az év során átadásra kerülő nagyobb létesítmények részeként. A most megnyíló újvilági bemutató mellett a hamarosan elkészülő Szavannakifutóhoz is tartozik majd egy olyan részleg, ahol különféle ízeltlábúakat, temrészetesen elsősorban afrikai fajokat láthat a nagyközönség

Brazil óriás madárpók


Miért kell ízeltlábú az állatkertbe?

A világ álatkertjeiben a bemutatott fajok nagy része emlősökből és madarakból áll, az ízeltlábúak viszont számos állatkert gyűjteményéből teljesen hiányoznak. Ez részint összefügg azzal is, hogy a nagyközönség elsősorban az emlösökre és a madarakra, esetleg a hüllőkre gondol, amikor állatokról, az állatvilágról esik szó. A Fővárosi Állat- és Növénykertben azonban csaknem százesztendős hagyománya van a gerinctelenek bemutatásának. 

A városligeti intézmény ugyanis fontosnak tartja, hogy az élővilág sokféleségének minél szélesebb keresztmetszetét mutassa be, amibe természetesen az ízeltlábúak is beletartoznak. Annál is inkább, mivel a ma ismert mintegy másfél millió állatfaj kétharmada az ízeltlábúak közé tartozik. A biodiverzitás, azaz az élővilág sokféleségének bemutatása az utóbbi években kezdett alapelvként elterjedni a világ állatkertjeiben. 

Dr. Lendl Adolf, a Fővárosi Állat- és Növénykert egykori igazgatója azonban már száz évvel ezelőtt megfogalmaza ezt az elvet, neki köszönhető tehát a magyar főváros állatkertje nagy hagyományokkal rendelkezik a gerinctelen fauna bemutatásában is. A nemzetközi rangú ízáltlábú gyűjtemény létrehozásában a második világháború után Szalkay József szerzett elévülhetetlen érdemeket.

Csótány


Nem emelkedik, sőt, csökken a belépőjegyek ára!

A Fővárosi Állat- és Növénykert az idei évben nem emeli a belépőjegyek árát! Sőt, március elsejétől több jegy árát csökkenti is. A jegyárcsökkentés elsősorban a családdal, illetve csoportosan érkező látogatóknak kedvez, kevesebbe kerül például a családi jegy (5000-ről 4800 Ft-ra), a felnőtt csoportos jegy (1300-ról 1200 Ft-ra), valamint a gyermek-diák-nyugdíjas csoportos jegy (900-ról 800 Ft-ra) is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.