Siker!!!

Közel félmilliárdot ér a magyar dr. Tapasztó Levente grafénja Európának

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének(MFA) munkatársa, dr. Tapasztó Levente, Lendület-pályázat nyertes, Junior Príma díjas, Akadémiai Ifjúsági Díjas kutatócsoport vezető elnyerte az European Research Council Starting Grant öt éves, 1,5 millió euróra rúgó kutatási támogatását.

2015.11.08 06:31ma.hu

Dr. Tapasztó Levente eddigi kiváló egyéni kutatási eredményei predesztinálták arra, hogy magyarként is egy ilyen jelentős európai támogatásban részesüljön. Ez mindössze a negyedik ERC Grant, amit hazai szilártdtest-fizikus kutató nyer el, lehetőséget kapva arra, hogy önálló kutatási irányt honosítson meg a saját maga toborozta, szervezte csapattal.

Tapasztó Levente Aradon született 1979-ben és a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemen szerzett fizikusi oklevelet 2002-ben. Fokozatszerzése summa cum laude minősítéssel szén nanocső témában már Magyarországon, az ELTE állami ösztöndíjas PhD hallgatójaként történt 2008-ban.  A kutató az MFA neveltje, hiszen Biró László Péter akadémikus szárnyai alatt fejlődött érett kutatóvá, és aratta megérdemelten elismert sikereit. Hamar kitűnt kiváló szervezőképességével és kutatói habitusával. Az MTA akkori elnöke, Pálinkás József meghívta a Fiatal Kutatók Tanácsába, ahol a Fizikai Tudományok Osztályának állandó meghívottjaként képviselte az anyagtudományt.

Az elmúlt évek grafén kutatása terén elért eredményei és elsőrangú publikációi hozták meg számára azt a nemzetközi figyelmet és presztízst, ami pályázatát - a 2013-as ERC StG kísérlete után - 2015-ben siker koronázta.

A grafén kutatás a világ élvonalába tartozó kutatási terület, ahol talán az egyik legerősebb a nemzetközi verseny. Európa is kiemelt témaként kezeli, hiszen a grafén egyike a két európai zászlóshajó (Flagship) projektnek, amelyre hosszú távú (10 év) és kiemelt (1 milliárd euró) támogatást szán az Európai Unió. A grafént alig több mint 10 éve fedezték fel 2004-ben, amely felfedezésért 2010-ben fizikai Nobel-díjban részesültek Andre Geim és Konsztantin Novoselov, orosz származású, Angliában dolgozó fizikusok. A grafén az ismert legjobb elektromos vezető, a legerősebb anyag, ugyanakkor páratlanul rugalmas és szinte teljesen átlátszó. Ezek az egyedülálló tulajdonságok predesztinálják a grafént számos elektronikai alkalmazás megvalósítására.

A Tapasztó Levente vezette magyar kutatócsoport kidolgozott egy olyan nanotechnológiai eljárást, amely a világon jelenleg létező legpontosabb módszer grafénnanoszerkezetek megmunkálására. Azáltal, hogy a grafén atomi szerkezetét közel atomi pontossággal tudják megmunkálni, sikerült félvezetővé és mágnesessé tenni az egyébként fémes és nem mágneses grafént. Ez olyan alkalmazások előtt nyithatja meg az utat, amelyek a jelenleginél nagyságrendekkel gyorsabb és kisebb fogyasztású elektronikai eszközök kifejlesztéséhez vezethetnek.

A mostani siker is ráirányítja a figyelmet az anyagtudománynak, mint a hazai innovációs törekvések egyik eszközének alapvető fontosságára és ezen belül az immár az Energiatudományi Kutatóközpontba sorolt Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetben folyó színvonalas munka értékére. Az intézet reméli, hogy a központosítás ellenére a jövőben biztosíthatóak lesznek azok a feltételek, flexibilitás és önállóság, amit az anyagtudomány korábban élvezett, és ami a sikeres kutatómunka alapvető előfeltétele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.