Grafént ételből

Már megint kincsesbánya lett a szemét

A lejárt, tönkrement étellel csak a baj van. Megromlik, büdös lesz és vonzza a nem kívánatos életformákat: rovarokat és baktériumokat. Ezért igyekeznek a lehető leghamarabb megszabadulni tőle az emberek; pedig ez lehet a következő "aranybánya".

2015.02.19 17:00ma.hu
Forrás: Berkeley Lab Research News

Alig pár évtizede fedeztük fel az egy atomnyi vastag grafitot, mely a grafén nevet kapta. Ipari előállítása azonban mindmáig nem megoldott, annak ellenére sem, hogy az anyag rengeteg előnyös tulajdonsággal bír. Legnagyobb problémát skálázhatósága jelenti: napjainkban csupán kis mennyiségben tudjuk előteremteni, ennek megfelelően igen drága. Kutatók garmadája dolgozik azon, hogy hatékonyabb (azaz olcsóbb) módszert hozhasson létre.

Úgy tűnik,belátható időn belül siker koronázhatja az erőfeszítéseket. A PlasCarb a világon elsőként élelmiszert alakít át grafitos szénné, a grafén előfutárává. Mégpedig biogázból, azaz metánból, melyet speciális, rohadó élelmiszerrel etetett mikrobák termelnek. Mivel már ma is léteznek biogázt használó épületek és autók, előállítása nem titok az emberiség előtt.

A PlasCarb azonban eggyel tovább lépett, és olyan eljárást fejleszt, mely kivonja a szenet a biogázból, ezzel tiszta grafitos szenet állítva elő. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az így kapott anyag tisztaságát növeljék. És ki tudja, lehet, hogy innen már csak egy kis lépés a grafén előállítása, ami jelentősen lecsökkenthetné az anyag létrehozásának költségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.