Csodaanyag

Grafénból készülhet a jövő golyóálló páncélja

Amerikai kutatók szerint az egyetlen atom vastagságú "csodaanyag" az acélnál is erősebb.

2014.11.30 14:00ma.hu

A BBC News jelentése szerint grafénból készülhetnek a jövő golyóálló testpáncéljai. Amerikai kutatók egy kísérlet során apró kovagolyókkal bombáztak grafénlapokat; mint kiderült, az egyetlen atom vastagságú anyag az acélnál is hatékonyabban nyeli el a becsapódásokat.

A grafénnnak páratlan tulajdonságai vannak. Vékony, erős, rugalmas és vezeti az elektromosságot - nem véletlen, hogy a tudósok szerint alapvetően megváltoztathatja az elektronikai iparágat és más technológiai fejlesztésekben is alapvető szerepet játszhat. Két brit kutató, Andre Geim és Konstantin Novoselov 2010-ben Nobel-díjat kapott a "csodaanyag" felfedezéséért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.