Programajánló

Kutatók éjszakája: mobil robotok és éjszakai nyelvvizsga Gödöllőn

Több mint ötven tudománynépszerűsítő programmal, globális faluval, mobil robotokkal, Rubik-kocka show-val és éjszakai nyelvvizsgával is várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szent István Egyetem (SZIE) Gödöllőn.

2015.09.25 03:30MTI

Nemcsak az oktatási épületek, tanüzemek és tanműhelyek kapui tárulnak ki, hanem a vadkörtefájáról Európa-szerte ismert botanikus kert is látogatható lesz késő estig. A gazdaság- és társadalomtudományi kar a világ több pontjáról érkezett hallgatóknak köszönhetően "globális faluba" hívogat, ahol különböző népek kultúrájával és gasztronómiájával lehet ismerkedni, míg a mezőgazdaság- és környezettudományi karon egzotikus, szubtrópusi gyümölcstermő növényeket és abból készült termékeket ízlelhetnek a vendégek - mondta el Pusztay Gabriella, az intézmény kommunikációs vezetője az MTI-nek.

A gépészmérnöki karon mobil robotok "veszik át az uralmat", de lesz lehetőség a hagyományos traktorok vezetésére is. Pusztay Gabriella a színes kínálatot ismertetve kiemelte a Rubik-kocka show-t, amelynek szereplői bekötött szemmel és egy kézzel is másodpercek alatt kirakják majd a világhírű magyar találmányt.

Az elmúlt évek nagy sikerén felbuzdulva idén is megrendezik az éjszakai nyelvvizsgát - tette hozzá. Választható teljes írásbeli vizsga vagy írásbeli részvizsga angolból, németből, illetve franciából alap- és középfokon. Minden éjszakai vizsgázó exkluzív oklevelet és az elért eredményéről visszajelzést kap, ám még sikeresség esetén sem jár bizonyítvány, ugyanis egyfajta próbavizsgáról van szó.

Az egyetem több tanüzeme, így a babatvölgyi is megnyílik pénteken. Látogathatóvá válik a háziállatok megfigyelésére is szolgáló falusi udvar és a lovarda, ahol ingyen lovagolhatnak a vállalkozó kedvűek, miközben a kemencében kenyérlángos sül. A csend kedvelőit a Homokpart horgásztó körüli sétára invitálják a szervezők, akik pedig hangosabb programra vágynak, azok a robbanásokban bővelkedő fizikai és kémiai kísérleteken izgulhatnak. A lézershow-val egybekötött izgalmas bemutatókon a tanárok ismételten bebizonyítják, hogy lehet szórakoztató is a fizika és a kémia - ígérte Pusztay Gabriella.

Visszatérő rendezvényként az idei gödöllői Kutatók éjszakáján is lesz faluszeminárium. A nyár egy részét Hollókőn töltő falukutató tábor tagjai ottani tapasztalataikat ismertetik a közönséggel. A SZIE az érdeklődő kisiskolásokat országismereti és faluföldrajzi rejtvényekkel, az ügyes kezű gyerekeket kézműves programokkal várja pénteken. A kicsik és a nagyok is megtudhatják ezen a napon a SZIE-KART csapatnak köszönhetően, miként sikerült többéves munka során átalakítani egy hagyományos gokart járművet önjáró, vezető nélküli járművé - mondta a kommunikációs vezető.

Számos érdekességet kínál majd a Genetika és Biotechnológiai Intézet "nyomozása" is. Az ebben résztvevők növényfajták molekuláris (DNS) ujjlenyomatát készítik el, és megpróbálják kideríteni, hogy "kik" lehetnek az adott fajták "szülei".

A Kutatók éjszakáján a végzős doktoranduszhallgatók egyebek mellett a vadbiológus pálya szépségéről, az emlős ragadozók szőrében megbújó információkról, illetve az erdő rejtelmeiről tartanak előadást - közölte Pusztay Gabriella.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.