Programajánló

Október 1-jén nyit az Art+ Cinema

Október 1-jén nyit az Art+ Cinema. A korábban Örökmozgó Filmmúzeum néven működő filmszínház artmoziként működik tovább az üzemeltető Vertigo Média kft., valamint az ingatlantulajdonos Budapest Film Zrt. megállapodása értelmében.

2015.09.25 02:30MTI

Budapest VII. kerületében, az Erzsébet körút 39. szám alatt 1912 óta működik mozi, amely az évtizedek során számos átalakítás mellett több néven is üzemelt már. A korábban Royal Nagymozgó, Vesta, Pentele, Mátra és Örökmozgó néven is működő filmszínház Art+ Cinema néven nyitja meg ismét a kapuit - olvasható a Vertigo Média kft. MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A mozit felvették az Artmozi Egyesületbe, és a nyilvántartásbeli változásokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is rögzítette.

Az Art+ Cinema nagyterme felveszi Lugosi Béla nevét, tisztelegve ezzel az egykor Olt Arisztid néven kiemelkedő magyar színészi pályát befutott, majd 1920-ban az Egyesült Államokba emigrált és ott hollywoodi sztárszínésszé vált művész nagysága előtt.

A Lugosi Béla teremben decemberben látható lesz a Rendkívüli mesék (Extraordinary Tales, rendezte: Raul Garcia) című egészestés spanyol animációs film, amely Edgar Allan Poe öt rémtörténetének különböző stílusú adaptációja, és az antológia egyes sztorijait olyan alkotók mesélik el, mint - az archív felvételről megszólaló - Lugosi Béla, valamint Roger Corman, Christopher Lee, Guillermo del Toro és Julian Sands.

Az Art+ Cinema napi több előadásban artfilmeket vetít majd, ősszel premierként olyan díjnyertes fesztiválkedvenceket tűz műsorra, mint a Berlinale-díjazott Victoria, az idei cannes-i filmfesztivál zárófilmje, az Ég és jég között, a Cannes-ban gálavetítésen (Special Screening) bemutatott Barbet Schroeder-film, az Amnézia, valamint Fekete Ibolya új filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból.

A mozi műsorát emellett a Globe Színház és a Royal Shakespeare Company előadás-közvetítései, valamint filmklasszikusok vetítései is színesítik, a programok a Pannónia Entertainmenttel együttműködésben valósulnak meg.

Az október 1-jétől látható filmek Gaspar Noé Szerelem, Thomas Vinterberg A vadászat című drámái, a Rio, szeretlek!, és a Samba című romantikus film, A Bélier család című családi vígjáték, valamint Shakespeare Tévedések vígjátéka című színházi felvétele a Globe Színház előadásában. A gyerekprogramok keretében hétvégén diavetítés és a Postás Pat: A mozifilm várja a családokat.

Az Art+ Cinemában filmklub, filmhetek, filmfesztiválok is várják majd az érdeklődőket. A Cortex Filmklub kéthetente keddenként 18 órai kezdettel tart filmvetítést és vitát meghívott pszichológusok és filmesek részvételével. A szervezők a pszichológia bizonyos témái mentén választanak filmeket, amelyeket a meghívott előadókkal közösen vitatnak meg. A Cortex Filmklub első őszi vetítése a mozi megnyitása előtti főpróba lesz, szeptember 29-én, kedden, amikor Gaspar Noé Szerelem című filmje lesz látható. Az ősz folyamán az Art+ Cinemában tartják meg a Faludi Ferenc Akadémia filmklubjait és nemzetközi amatőrfilmszemléjét is.

A mozi előterében filmes bolt lesz, ahol filmek, könyvek és ajándéktárgyak közül válogathatnak az érdeklődők. Az előtérben hamarosan kávézó is nyílik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.