Kacsa a hír

27-én éjjel annyira közel a Mars, hogy akkora mint a telihold

"A látvány olyan lesz, mintha két hold lenne fölöttünk! Legközelebb az ilyen jelenség, amikor a Mars ennyire meg fogja közelíteni a Földet, csak 2287. évben várható."

2015.08.27 19:52ma.hu

"Augusztus 27-én éjjel nézzen fel az éjszakai égboltra! Ezen az éjszakán a Mars bolygó mindössze 34,65 ezer mérföldre fog elhaladni a Földtől. Szabad szemmel úgy fog látszani, mint a telihold. A látvány olyan lesz, mintha két hold lenne fölöttünk! Legközelebb az ilyen jelenség, amikor a Mars ennyire meg fogja közelíteni a Földet, csak 2287. évben várható.

Mindenki ossza meg ezt a hírt, mert közülük senki ilyet még nem látott… és már nem is fog!"

Space.com

A fenti hír kering megint világszerte a világhálón, de 2015. augusztus 27-én sem lesz akkora a Mars szabad szemmel nézve, mint a telehold. Ez teljes képtelenség - mégis újra meg újra felbukkan a Mars-kacsa - írja a Csillagászat.hu.

A Space.com szerint a Mars-hoax először 2003 augusztusában reppent fel, majd 2005-ben, azt ígérve a gyanútlan olvasóknak, hogy a vörös bolygó akkora lesz szabad szemmel, mint a telihold. 2011-ig újra meg újra felbukkant ez a képtelenség, majd pár év szünet következett. Most pedig ismét sokakat próbált rászedni.

A Marsot az biztos, hogy ilyen nagynak csak azok az űrhajósok fogják látni, akik valamikor, évtizedek múlva talán eljutnak a Mars szomszédságába. Ma élő ember ilyet soha nem láthat. A Mars látszó mérete elenyésző a Holdhoz képest. A bolygó szabad szemmel mindenkor csillagszerűnek látszik, távcsővel is csak apró korongnak, melyen sötét és világos foltokon kívül egyéb nem vehető észre.

A Mars tehát sem 2015. augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold. A bolygó augusztus folyamán a hajnali égen figyelhető meg, az Ikrek, majd Rák csillagképben, viszonylag fényes, de nem túl feltűnő "csillagként". Csak 2016 májusában kerül földközelbe, ám ez a földközelség eléggé kedvezőtlen, hiszen ekkor 76 millió km-re lesz tőlünk a bolygó, míg a Hold átlagosan 384 ezer km-re kering Földünk körül. Ilyenkor - és persze nem csak ilyenkor - érdemes elmenni egy csillagvizsgálóba és megfigyelni a Mars bolygót.

Akkor mi ez az egész?

A Mars 2003. augusztus 27-én igen szoros földközelségben volt, bolygónktól 55,8 millió kilométerre. Csillagászok kiszámították, hogy az utóbbi 60 ezer évben nem volt ilyen kedvező Mars-közelség. Ha egy 75x-ös nagyítású távcsővel ekkor figyeltük a Marsot, akkor a távcsövön keresztül valóban akkorának lehetett látni, mint a teleholdat szabad szemmel. Ez természetesen sokak figyelmét magára vonta, óriási volt az érdeklődés a vörös bolygó iránt, majd a hír újra meg újra szárnyra kap valamilyen formájában, ám valahol, valakinél, valamikor lemaradt a helyes évszám.

Ekkora a Mars a Holdhoz képest - mindig is ekkora lesz a Földről nézve

Fotó: csillagaszat.hu

A Hold és a Mars 2006. január 8-i együttállásakor készült felvételen jól látható, hogy a Mars látszó mérete meg sem közelíti a Holdét… Szendrői Gábor fotója 80/600-as ED refraktorral és Canon EOS 300D digitális fényképezőgéppel készült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.