Ufót küldünk a Marsra

A NASA készen áll drónt küldeni a Marsra

Lehetséges leszállóhelyek után kutatna a Vörös Bolygón az űrhivatal fura repülője.

2015.07.03 11:26ma.hu
Fotó: NASA

Ha minden jól megy, hamarosan megkezdi küldetését az első repülőgép a Marson. A NASA "Preliminary Research Aerodynamic Design to Land on Mars (Prandtl-m)" azaz Előzetes Kutatási Aerodinamikai Dizájn a Marsi Landoláshoz kódnevű gép feladata az lenne, hogy a felszínt felülről kutatva találjon olyan területeket ahol egy a 2020-as években érkező, emberekből álló felfedezőcsapat megvethetné lábát a bolygón.

A NASA hamarosan 30 kilométeres magasságban teszteli majd a drónt, egy léggömböt használva a starthoz. Ha bevetik a Marson a gép 10 percen át lesz képes repülni a Mars fölött, valamivel több mint 31 kilométeres távot megtéve, mielőtt levitorlázna a felszínre. A gép által készített nagyfelbontású képek segítenek majd meghatározni a szakembereknek, hol érjen először emberi láb a Vörös Bolygón.

A repülő szárnyának fesztávolsága nagyjából 60 centiméter, és alig haladja meg a fél kilót. Valójában a tömege valamivel több mint 1 kilogramm, de a Marsi gravitáció mellett ez jelentősen lecsökken. Anyagát tekintve valószínűleg üvegszálból vagy szénszálból készül majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.