Magyar fejlesztés

A Puli holdjáró is részt vesz a Mars-küldetés szimulációban

Az "űrhajósokkal" együtt a Puli holdjáró is sikeresen landolt a tiroli Kaunertal sziklagleccserén a marsi viszonyokat szimuláló Amadee-15 elnevezésű, hétfőn kezdődött expedíció keretében.

2015.08.05 16:51MTI

A magyar Puli Space Technologies által fejlesztett Puli rover az első ellenőrzések után megkezdte teszt- és kutatási programját - tájékoztatta szerdán az MTI-t a Puli csapata.

Az Amadee-15 program egy kéthetes Mars-küldetés szimuláció az Ausztriában található Kaunertal sziklagleccseren. A kutatók azt vizsgálják, hogy milyen technikai nehézségek várnak a Marsra érkező űrhajósokra és a munkájukat segítő robotikus felderítőkre. A 19 ország részvételével zajló projektben 12 kísérletet hajt végre két héten át a 14 fős kutatócsoport. A jég vizsgálata mellett újfajta gőzzuhanyt is tesztelnek és kipróbálnak egy 3D-s nyomtatót, amellyel fogimplantátumot lehet készíteni az űrben.

Az Osztrák Űrfórummal (ÖWF) való 2013-as sikeres marokkói együttműködést követően a Puli örömmel fogadta el az osztrák kollégák meghívását, hogy részt vegyen a világ eddig legmagasabban zajló Mars-küldetés szimulációjában - olvasható közleményükben.

A tudományos munka mellett a Puli csapata tovább teszteli a rover navigációs és mozgásképességét, energiaellátási rendszere teljesítményét, a sztereo képelemzéssel történő távolságmérést, valamint a kis sávszélességen történő kommunikációt.

Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője elmondta, hogy bár a Puli először a Holdra készül, a sziklagleccser is kiváló lehetőséget ad képességeinek további tesztelésére. "Nagyon hasznos tapasztalatokat nyerünk egy ilyen, a valóságot nagyon jól modellező terepkísérlet során. Nemcsak a Puli, hanem az őt irányító csapat tudását és képességeit is próbára tesszük életszerű körülmények között" - tette hozzá Pacher.

Induláskor két asztronauta egy-egy 45 kilogrammos űrruhát öltött magára, és két héten át modellkísérleteket végez a gleccseren.

Az emberek által végzett helyszíni felderítések távirányítású roverekkel segíthetők, így növelve a megvizsgálandó terület méretét. A módszer segítségével nagyobb eséllyel gyűjthetők releváns tudományos információk és minták. A Puli rocks! kísérletben a Puli rovere szisztematikusan keres és térképez fel előre meghatározott területeket, képanyagot és pozícióra vonatkozó adatokat küldve a küldetést felügyelő innsbrucki és a terepen a rovert irányító központnak, miközben potenciális meteoritmaradványokat, illetve a kutatás szempontjából más érdekes mintákat keres.

"Mintegy hárommilliárd évvel ezelőtt víz lehetett a Mars felszínén. Mára ebből sziklagleccserek maradtak, vagyis köves, homokos felszín, alatta jég. Ezek a szikla- vagy blokkgleccserek nagyon hasonlítanak a kaunertalira, ezért alkalmas ez a vidék a marsi körülmények szimulációjára" - mondta a gleccser mellett tartott hétfői sajtótájékoztatón Gernot Grömer, az ÖWF vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.