Programajánló

Csütörtökön és pénteken hattyúgyűrűzés lesz a Balatonon

Csütörtökön és pénteken gyűrűzik a bütykös hattyúkat a Balatonon, az akcióban bárki részt vehet.

2015.08.12 23:23MTI

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa a műsorban elmondta: a bütykös hattyú Magyarország őshonos madárfaja, amely a múlt század jelentős részében kipusztult hazánkból, majd az 1980-as évek második felétől kezdett visszatelepülni. Mivel a szakemberek nem tudták, hogy honnan érkeznek, információkat kellett szerezni róluk, ezért vált szükségessé a gyűrűzés. Ennek köszönhetően derült ki, hogy legnagyobb tavunkon évente 25-50 pár fészkel.

A gyűrűzésre azért augusztus közepén kerül sor, mert ekkor jelentkezik a lúdalakúak különleges, a madarak többségétől eltérő vedlési sajátossága, a lohosodás. Ez a repülőtollak egyszerre történő cseréjét jelenti, amikor a madarak akár 6-8 hétre is röpképtelenné válnak. A vedlés közeledtével a hattyúk nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken, Közép-Kelet-Európában az egyik legjelentősebb ilyen gyülekezőhely a Balaton.

Orbán Zoltán elmondta: az északi partól induló 5. Balatoni Hattyú Road Show pontos helyszíneit az MME honlapján találhatják meg az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.