Kövület

Nem kacsa: velociraptort találtak Washingtonban!

Washington állam tengerparti sziklái között bukkantak a kétlábú húsevő dinoszaurusz bal combcsontjának darabjára a paleontológusok. A leletet mintegy 80 millió éves vélik, de hogyan kerülhetett oda?

2015.05.21 08:16ma.hu
A Jurassic Parki ábrázolás (Wikipedia)

A Washington állam parti sziklái közt kutató tudósok előástak egy két lábon járó, húsevő dinoszauruszhoz tartozó combcsontdarabot, ami vélhetően nyolcvanmillió éve élt a kontinens nyugati partján.

A 42,4 centiméteres csontdarabot még 2012 májusában fedezték fel a San Juan szigeteknél, Seattle-től északnyugatra, de csak mostanra sikerült teljesen megszabadítani a leletet az őt körülvevő kövektől.

A kutatóknak még nem sikerült pontosan megállapítani, milyen dinófajhoz tartozott a csont, de szinte biztos, hogy a T-Rexet és a Velociraptort is magába foglaló theropodák csoportjához volt a leginkább köze.

A felfedezés azért megy ritkaságszámba, mert az őshüllők idejében az amerikai kontinens ezen része víz alatt volt. A kutatók szerint a kétlábú jószág valahol a víz közelében vesztette életét és a hullámok szép lassan a tengerbe mosták a maradványokat.

Az sem elképzelhetetlen, hogy a maradványok nagy utat tettek meg, hiszen 80 millió éve a szigetcsoport egyes részei sokkal délebbre, a Kaliforniai-öböl környékén voltak megtalálhatóak, ahonnan a földrengések és más geológiai események hatására vándoroltak északra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.