Egykori élőhelyeiket térképezik fel

Drónokkal vizsgálják a dinoszaurusz-lábnyomokat

Dinoszaurusz-lábnyomokat vizsgálnak drónok segítségével a Queenslandi Egyetem paleontológusai, egy hároméves projekt keretében térképezik fel az őshüllők egykori élőhelyeit Nyugat-Ausztrália szövetségi állam északi részén.

2015.04.25 02:30MTI

A paleontológusok Steve Salisbury professzor irányításával eddig több száz megkövesedett lábnyomot fedeztek fel a Kimberley-régióban, amelyet 130 millió évvel ezelőtt hagytak hátra az Indiai-óceán parti fövenyén végigcsörtető dinoszauruszok.

A nagy, kerek lábnyomok a hatalmas testű, hosszú nyakú növényevő szauropodákéi, míg a kisebb, háromujjú lenyomatok a madárszerű theropodáktól származnak.

"A drónok segítségével madártávlatból vizsgálhatjuk a legérdekesebb helyszíneket" - emelte ki Salisbury professzor. Mint elmondta, a drónokat igen érzékeny kamerákkal szerelték fel, ennek köszönhetően már eddig is rengeteg kiváló videofelvételt sikerült készíteniük.

A továbbiakban egy speciális számítógépes program segítségével e felvételek alapján 3D-ben "keltik életre" a dinoszauruszokat, animálják a mozgásukat.

"A lábnyomokból megismerhetjük, hogy miként éltek, viselkedtek a dinoszauruszok 130 millió évvel ezelőtt" - vázolta Steve Salisbury. A tervek szerint a megkövesedett lábnyomok feltérképezését célzó projektet 2016 végéig fejezik be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.