Nagyon jó állapotban vannak

Hatalmas dinoszaurusz maradványaira bukkant egy kínai földműves

Nagyméretű dinoszaurusz megkövült maradványaira lelt munka közben egy északkelet-kínai földműves. Az őslény 126 millió évvel korábban, a kréta korban élhetett.

2015.05.06 13:29MTI

A Csaojang városhoz tartozó kis településen már megtették a kezdeti lépéseket a 15 méter hosszú, sauropoda alrendbe tartozó dinoszaurusz kiásásához. E csoportba tartoznak a valaha élt legnagyobb, négy lábon járó, növényevő szárazföldi állatok, amelyek jellemzője a kis fej, a hosszú nyak és a hosszú farok.

Szun Jung-san, az őskori leletek védelmével foglalkozó tartományi hivatal vezetője közölte, hogy szakértők hamarosan elkészítik a biztonságos feltárás és megőrzés tervét, s külön erre a feladatra állítanak fel egy kutatócsoportot.

A szakirodalom szerint hiánytalan sauropoda-fosszíliákat ritkán találnak, a csaknem teljes példányoknál többnyire hiányzik a fej, a farok vége, vagy nincsenek meg a lábak.

Csaojang körzetében nem ez az első 120-150 millió évvel korábbi kövület felfedezése, de a szakértők szerint a mostani az eddigi leginkább épen maradt sauropoda-kövület Liaoningban.

Kínában a múlt hónapban számolt be róla a média, hogy 43 megkövesedett dinoszaurusztojást - köztük egy 13 centiméter átmérőjűt - találtak útépítők a Kuangtung tartományi Hojüanban. A magát a "dinók hazájának" nevező település 2005-ben a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült több mint 10 ezer dinoszaurusztojásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.