Saját műhelyt létesítenek

Elefántürülékből gyártanak papírt a prágai állatkertben

A prágai állatkert már tavaly is készített papírt az elefánttrágyából, most azonban saját papírgyártó műhelyt létesítenek az intézmény területén.

2015.03.09 19:38MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Az intézmény igazgatója, Miroslav Bobek bejelentette, ázsiai országok mintájára a prágai állatkertben is papírt gyártanak az elefántok ürülékéből.

Az észak-morvaországi Velke Losiny papírgyárával együttműködve a prágai állatkert már tavaly is készített papírt az elefánttrágyából, most azonban saját papírgyártó műhelyt létesítenek az intézmény területén.

Az igazgató szerint a manufaktúrában a látogatók megismerkedhetnek a gyártási folyamattal és maguk is készíthetnek papírt elefántürülékből. Mint mondta, más európai állatkertek is dédelgetnek hasonló terveket, Zürichben például már el is készült a műhely, bár még nem működik.

Srí Lankán régi hagyománya van az elefánttrágya efféle hasznosításának. A pinnawalei elefántmenhely, ahonnét nemrég két nőstény elefánt érkezett Prágába, nemcsak belépődíjakból, hanem az elefántürülékből gyártott papír eladásából is fedezi működését - mondta el az igazgató.

A papírkészítéshez az elefánttrágyát átmossák és megszárítják, majd alaposan felfőzik és újra megszárítják. Utána feldarabolják, újra beáztatják, majd megszárítják, végül papírt sajtolnak belőle.

Az állatkertet működtető prágai önkormányzat 2,5 millió koronával (28 millió forinttal) támogatja az állatkerti papírgyártást. A prágai állatkertben nyolc ázsiai elefánt "termel" alapanyagot a tervezett papírgyártáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.