Mennyi lesz a tarifa kilométerenként?

Indulhat az űrtaxizás

A NASA átalakítja a Nemzetközi Űrállomás dokkolórendszerét, hogy ahhoz kereskedelmi űrjárművek is képesek legyenek csatlakozni.

2015.02.21 15:00ma.hu
Forrás: NASA

Átalakítás zajlik a Nemzetközi Űrállomáson, az ISS-t ugyanis képessé teszik arra, hogy kereskedelmi űreszközök dokkolhassanak rajta. Ehhez persze több űrsétára is szükség van, az elsőre Barry "Butch" Wilmore és Terry Virts űrhajósok kerítettek sort a héten. A végső cél az, hogy két új dokkolót alakítsanak ki új űrjárművek számára. A SpaceX és a Boeing által fejlesztett "űrtaxik" fogadására készülnek az űrállomáson.

Mindez az űrkutató szervezet Commercial Crew Program nevű kezdeményezésének keretei között zajlik. A NASA tavaly jelentette be, hogy a két, fent említett, magántulajdonban levő vállalat nyerte el az ügynökség szerződését olyan űrhajók létrehozására, melyek képesek lesznek asztronautákat szállítani az ISS-re. A SpaceX a Dragon V2 kapszulán, a Boeing pedig a CST-100 nevű űrhajóján dolgozik - mindkét jármű egyszerre hét űrhajóst tud szállítani, és várhatóan mindkét eszköz 2017-ben állhat szolgálatba.

Azért erőlteti ennyire a módosításokat a NASA, mert az űrsiklók nyugdíjazása miatt jelenleg nem megoldott a személyzet saját erőből való "furikázása"; az oroszok segítségét kell igénybe venni az asztronauták fel- és lejuttatásához. Az ukrajnai események tükrében azonban egyre fagyosabb a viszony Amerika és Oroszország között, így előbbiek igyekeznek a lehető leghamarabb csökkenteni az utóbbitól való függőségüket. Nem mellesleg anyagi megfontolások is állnak a SpaceX és a Boeing támogatása mellett. A Szojuzokkal 70 millió dollárba kerül egy űrhajós felküldése, az első becslések szerint a két vállalat viszont ez nagyjából 12 millió dollárral kevesebből is ki tudja majd hozni.

Visszatérve a dokkolóállomások építésére: ez lesz az első, jelentős átalakítás az ISS-en az építmény végleges stádiumának elérését követően, azaz 2011 óta. A feladat végrehajtásához idén hét űrsétára lesz szükség, ezek közül hármat a fent már említett űrhajós visz majd végbe. Első körben a kábelezés és a kommunikációs eszközök felszerelése zajlik majd, a jövőben pedig többek között sor fog kerülni az állomás néhány nagyobb moduljának átrendezésére, hogy elférjen a két új, International Docking Adapters névre keresztelt dokkolóegység. Ezeket egyébként a SpaceX fogja feljuttatni az ISS-re, a tervek szerint még az év vége előtt. A NASA ugyanis azt reméli, hogy mielőtt véget ér 2015, teljesen elkészülnek a szerelési feladatokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.