Egyelőre ember nélkül

Fellövi a Dragont a SpaceX

Az eredetileg tervezett február 7-e helyett szombaton kísérli meg a Dragon űrkapszulának a világűrbe való falbocsátását a kaliforniai SpaceX magánvállalat.

2012.05.19 08:30MTI

A Dragont a Falcon 9 hordozórakéta juttatja fel a világűrbe Cape Canaveralról, egyelőre ember nélkül. Az automata vezérlésű űrhajót, miután megközelíti majd a Nemzetközi Űrállomást (ISS), Don Pettit amerikai űrhajós fogja majd be egy robotkarral.
   
Ez lehet az első alkalom, hogy egy magáncég űrjárműve csatlakozzon a Föld körül keringő űrállomáshoz. A Dragon csaknem 500 kilogramm hasznos terhet - élelmiszert, laptopokat és elemeket szállít az ISS-re.
   
Az Elon Musk internetes vállalkozó és PayPal-alapító tulajdonában lévő SpaceX a fellövés új dátumát az amerikai űrkutatási ügynökséggel (NASA) közösen tűzte ki.
   
A SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) egyike azoknak az amerikai magáncégeknek, amelyek azért versengenek, hogy a NASA űrkompflottájának tavalyi "nyugdíjazása" után elsőként építsenek meg egy olyan űrhajót, amely képes emberek és teherrakományok biztonságos feljuttatására az ISS-re.
   
A NASA a shuttle-ok kivonása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több százmillió dollárral támogatva annak fejlesztéseit. A lehetőséggel élni kíván a Sierra Nevada, a Blue Origin, az Orbital és a Boeing is. A riválisok közül a SpaceX volt az első, amely 2010 december 9-én képes volt űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd onnan biztonságosan visszahozni.
   
A SpaceX azt reméli, hogy 2014-ben már űrhajósokat is feljuttathat az ISS-re, a NASA addig kénytelen az orosz Szojuz űrhajókon helyet bérelni az asztronautái számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.