Hatvanmillió évvel ezelőtt élt a hüllő

Gigantikus teknős fosszíliái Kolumbiában

Gigantikus édesvízi teknős fosszíliáit tárták fel, amely hatvanmillió évvel ezelőtt élt a mai Kolumbia területén.

2012.05.19 06:59MTI

A leletről a Journal of Systematic Paleontology legújabb számában jelentették meg tanulmányukat az Észak-Karolinai Állami Egyetem paleontológusai.
   
A Carbonemys cofrinii, azaz "szenes" teknős maradványai az észak-kolumbiai Cerrejon formációból, egy szénbányából kerültek elő. A sisakteknősfélék (Pelomedusidae) családjához tartozott, az adott egyednek 24 centiméteres koponyája volt, páncélja hossza pedig elérte a 172 centimétert.
   
Carbonemys cofrinii kisebb testű rokonai a dinoszauruszok kortársai voltak, ám a teknős gigantikus változata kihalásuk után 5 millió évvel jelent meg.
   
"Ebben az időben számos gigantikus testméretű hüllő fejlődött ki. Dél-Amerika ezen a területén élt például a valaha volt legnagyobb kígyó, a Titanoboa cerrejonensis" - magyarázta Edwin Cadena, akinek nevéhez fűződik a óriásteknős fosszíliáinak feltárása.
   
A paleontológusok meggyőződése szerint a gigantizmust az ökorendszerben bekövetkezett változások indukálták. Így például kevesebb volt a ragadozó, nagyobbak voltak az élőhelyek, bőséggel volt élelem és kedvező volt az éghajlat.
   
Az adott egyed igen erős állkapcsokkal rendelkezett, ami arra enged következtetni, hogy bármit képes volt felfalni - például kisebb teknősöket, vagy akár krokodilokat is.
   
A sisakteknősfélék (Pelomedusidae) aránylag rövid nyakkal rendelkeznek, amely oldalra fordítható és a teknőkbe teljesen visszahúzható. Minden fajuk falánk ragadozó, amelyek a többi vízi teknősökhöz hasonlóan hal- és békahússal, békaporontyokkal, gilisztákkal és vízi csigákkal táplálkoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.