Fenyeget az űr

Veszélyes aszteroidák ezrei keringenek a Föld közelében?

A legújabb NASA-felmérés szerint potenciálisan veszélyes aszteroidák ezrei keringhetnek a Föld közelében.

2012.05.18 20:29MTI

A kutatás a NASA infravörös csillagászati műholdja, a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer/ széles látószögű infravörös felmérő felfedező műhold) megfigyelésein alapul. Az űrteleszkóp az aszteroidavadászat során olyan objektumokat keresett, amelyek a Naptól számított 195 millió kilométeres "sávban" vannak. Összehasonlításképp, a Föld 150 millió kilométerre van a Naptól.
    
Potenciálisan veszélyesnek olyan égi objektumokat tartanak, amelyek útjuk során 8 millió kilométernél közelebb kerülnek a Földhöz és elég nagyok ahhoz, hogy egy esetleges becsapódáskor regionális vagy globális károkat okozzanak.
    
A felmérés eredményeként a NASA szakemberei 4700-ra becsülik a potenciálisan veszélyes aszteroidák számát, s véleményük szerint további 1500 olyan százméteresnél nagyobb átmérőjű űrszikla lehet, amely keringése során túl közel merészkedik bolygónkhoz. Mindazonáltal jelenleg ezeknek az objektumoknak csupán 30 százalékát ismerik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.