Hosszas várakozás Long Islanden

Részecskegyorsító, mint korunk frigyládája

Jobb akkumulátorok, új szuperanyagok és okosabb gyógyszerek létrehozásához nyílhat meg az ösvény az atomi és azalatti méretek vizsgálata során. Lerántjuk a leplet arról, miért is érdemes kutatni a parányokat.

2015.02.14 07:00ma.hu

Forrás: Brookhaven National Laboratory/Flickr

A new yorki Long Island ad otthont az egyik legnagyobb teljesítményű részecskegyorsítónak, a nemrég megnyitott National Synchrotron Light Source II-nek (NSLS-II). A 843 óriásmágnes félmérföldes körbe, 30 mikrométeres pontossággal elhelyezve biztosítja a (szub)atomi részecskék vizsgálatát. Közel fénysebességre gyorsítva az elektronok olyan titkokat tárhatnak fel, melyek eddig rejtettek maradtak az emberiség előtt.

Kétféleképpen lehet hozzáférést szerezni a részecskegyorsítóhoz: ingyenesen, az ott elvégzett kutatások eredményeinek azonnali nyilvánosságra hozatalával, vagy pedig igen komoly összegek befektetésével. Utóbbi esetén a nagy cégek, mint az IBM, a GE és a GM 400 dollárt fizetnek óránként, hogy versenyelőnyhöz juthassanak riválisaikkal szemben. Évente egyébként nagyjából 4 ezer kutató lehet olyan szerencsés az amerikai kontinensen, hogy teszteket futtathat az egyik legnagyobb mesterséges röntgensugárzás-forrás révén.

De mit nyerhet az emberiség az NSLS-II-vel? Nos, az apró részecskék tanulmányozásával például hatékonyabb akkumulátorok jöhetnek létre. Várakozások szerint olyan struktúrákat lehet majd létrehozni a vizsgálatok eredményei révén, melyek potensebb energiatárolást tesznek lehetővé az alternatív (szél, nap) energiaforrásokból nyert töltés számára. Ezzel remélhetőleg egyenletesebben terhelik majd az elektromos hálózatokat, amivel kiegyensúlyozottabbá válhat a megújuló források kiaknázása.

Emellett új szuperanyagok is születhetnek az NSLS-II bábáskodásával. Ha közel atomi szinten alakíthatjuk a nanoanyagokat, akkor minden, ma használt vezetéknél jobb vezetőket kaphatunk. Olyanokat, melyek képesek lehetnek "öngyógyításra", lehetővé teszik az emberek számára a sötétben való látást, vagy még hatásosabban nyelhetik el egy lövedék energiáját, hogy csak néhányat említsünk a végtelennek tűnő lehetőségek közül.

Az orvostudomány is profitálhat a részecskegyorsító működéséből. Az előre lekötött kapacitások összegzéséből kiderült, hogy a teljes kutatási idő 40 százalékát biológiai jellegű vizsgálatok teszik ki, például a testünk működését szabályozó proteinek megfigyelése. Ezzel napjaink gyógyszereihez képest jóval hatékonyabb medicinák születhetnek meg a jövőben, létrejöhet a tabletták új, nanoszinten megalkotott generációja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.