Hibák a számításban

A véltnél több denevérrel végezhetnek a szélkerekek Németországban

Az eddig feltételezettnél magasabb lehet azoknak a denevéreknek a száma, amelyekkel évente szélkerekek végeznek Németországban.

2015.02.11 17:41MTI

A megölt állatok számának megállapításakor hibák merülhetnek fel - közölte Christian Voigt, berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézet (IZW) munkatársa.

A kutatók eddig azokat az állatokat vették figyelembe, amelyek tetemét közvetlenül a szélkerekek közelében találták. A forgólapátok körüli nagy légnyomásváltozás miatt azonban a denevérek úgynevezett barotraumát, vagyis nyomástraumát szenvednek el, amely szétszakítja belső szerveiket. Ennek enyhe formájánál az állatok pár percig vagy akár órákig is repülhetnek még.

A szakértők újonnan elkészített tanulmánya szerint Németországban évente több mint 250 ezer denevérrel végezhetnek a szélkerekek, ha ezeket további feltételek nélkül üzemeltetik.

A kutatók eredményeiket a European Journal of Wildlife Research című szaklapban mutatták be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.