De ne vérezze össze!

Félelmetes: repül és a földön is mászik a denevér-drón!

Ugyan életek mentésére tervezték, de a frászt hozhatja a gyanútlanokra az a repülő szerkezet, mely leginkább egy denevérre emlékeztet. A "horror" akkor kezdődik, amikor leszállt - nézze meg ön is videónkat!

2015.01.30 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A DALER (Deployable Air-Land Exploration Robot) egy szárnyakkal rendelkező drón, vagy robot, ha úgy jobban tetszik, mely leginkább egy denevérre hasonlít. De nem csak az égben, hanem a földön is: akár csak élő párja, a DALER is denevérszerűen halad előre a talajon. Rugalmas szárnyainak köszönhetően változtatni tudja szárnyainak ívét, és emiatt képes arra a rémisztő "járásra" is, amit ebben a videóban lehet megtekinteni:



Készítői, az École Polytechnique Fédérale de Lausanne és a Swiss National Centre of Competence in Research csapata is elismerik, hogy az állatvilágból kölcsönözték a formát és a kialakítást. Példaként a közönséges vámpírdenevért (Desmodus rotundus) használták fel, testének összehúzásával ugyanis a drón jóval hatékonyabban képes járni, mint annak híján - akárcsak való életbeli megfelelője.

Fejlesztői szerint DALER (élet)mentő szolgálatot teljesíthet majd a jövőben, a katasztrófa sújtotta területek felett repülve felderítheti a túlélőket, majd azokhoz közel mászva biztosíthatja számukra a mentőcsapat érkezéséig szükséges ellátmányt és a pontos koordinátákat. Már ha egy feléjük vánszorgó robotlény nem hozzá rájuk a szívinfarktust azonnal...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.