Emberéleteket menthet

Robot-csörgőkígyó

Nem harap, nincs mérge, ellenben vannak infraszemei - így néz ki egy robotkígyó. Kitalálja, mire használják ezeket a szerkezeteket az amerikaiak?

2014.10.12 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Carnegie Mellon University

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói hozták létre azt a robotkígyót, mely a csörgőkígyó mozgását képes utánozni. A lábak nélküli hidegvérű állat jellegzetes módon közlekedik a homokdűnéken - kígyózó mozgása az egyik leghatékonyabb módszer megmászásukra.

Amennyire egyszerűnek tűnik, annyira bonyolult azt leutánozni - ebben segített a kutatóknak a fenti képen látható autonóm egység. A robottal anélkül sikerült megmászniuk egy homokdűnét, hogy lecsúsztak volna, noha a könnyen pergő homokban ez könnyen bekövetkezik.

Hosszú évnyi kutatómunka áll már a Carnegie Mellon Egyetem kutatói mögött, számos robotot hoztak létre különböző feladatok céljából. Többek között kereső és mentőakciókat, illetve sebészeti beavatkozásokat támogató autonóm egységeket terveznek és építenek az egyetem falai között. Ennek egyik állomása a csörgőkígyó-robot, mellyel szerencsére jó darabig nem fogunk találkozni, a bizarr mozgású mechanikus szerkezet ugyanis még prototípus fázisban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.