Az anyag 85%-át teszi ki

Megvan a sötét anyag!

Ráadásul nem is kell "messze" menni: galaxisunk belső részében akadtak rá a kutatók. Állítólag bizonyítékuk is van.

2015.02.11 19:00ma.hu
Forrás: Serge Brunier

A sötét anyag olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk. Az Univerzum tömegének csupán 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia, írja a Wikipedia.

"Most először szereztünk közvetlen megfigyelésből származó bizonyítékot a Tejútrendszer belső részében feltételezhetően meglevő sötét anyagról." - számolt be a Stockholmi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője, Miguel Pato - "Az eddig megjelentekhez képest a lehető legteljesebb gáz- és csillagmozgási méréseket végeztük el a Tejútrendszerben, és összehasonlítottuk az elvárt, csak látható anyagra alapuló forgási sebességgel. A megfigyelt forgási sebesség-eltérés nem magyarázható mással, csak azzal, hogy hatalmas mennyiségű sötét anyag létezik körülöttünk, valamint naprendszerünk és galaxisunk középpontja között."

Korábbi kutatások már találtak arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a Tejútrendszer külső részeiben is lehet szemmel nem látható anyag, de ez az első olyan tanulmány, mely pontos számításokkal tudja igazolni a (számunkra) egzotikus közeg létét galaxisunk belső régióiban. Mivel igen nehéz észlelni, csak gravitációs hatása alapján becsülhetjük meg méretét, ezért könnyebb ráakadni a galaxis szélén, ahol ritkább és gyorsabban mozgó régiókat kell megfigyelni. Ezzel szemben a Tejút közepe felé egyre sűrűbbé válik a "vidék", ráadásul a galaxisban elfoglalt helyünk nézőpontja sem segíti elő az optimális észlelést.

Barionos tömegeloszlási modellt használtak a kutatók adataik megállapításához, a galaxis karjainak forgását hasonlították össze. Pato meg van győződve róla, hogy eljárásukkal lehetőség nyílik a sötét anyag eloszlásának sokkal pontosabb meghatározására. Ezzel pedig nem csak galaxisunk struktúrájának kialakulása és evolúciója érthető meg jobban, de nagy lépést tehetünk a sötét anyag természetének jobb megismerése felé is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.