Szappanhab segítségével

Fogadjunk, nem tudja, mi az a lézerkutya!

A válasz pofonegyszerű: a napkutya mesterségesen, lézerből megalkotott változata. Nos, még így sem rémlik? Akkor kattintson, meg fogjuk lepni!

2015.02.08 09:00ma.hu
Forrás: ALBERTO TUFAILE

Tulajdonképpen picit csaltunk, mert a jelenségnek van tudomány neve is: melléknap. A köznyelvben azonban elterjedt a napkutya kifejezés is, így mindkét szó ugyanazt a fogalmat jelöli. A melléknap (parhelia) egyébként a halojelenségek körébe tartozó légköri fénytünemény, amely a napkorongtól két oldalon elhelyezkedő fényes foltok formájában jelentkezik. A foltok lehetnek fehérek vagy színesek, gyakran csak az egyik oldalon lévő látható belőlük.

A levegőben levő jégkristályokon megtörő fény hozza létre, kialakulásához lapos hatszögletű jégkristályok jelenléte szükséges. Általában magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is. Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el. Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy halojelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül, írja a Wikipedia.

Nos, ezt a jelenséget alkották újra mesterségesen, szappanhab és lézer segítségével. Három szappanbuborék találkozásánál sikerült létrehozni a lézerkutyára keresztelt látványt. Így, noha nem egyeznek meg teljesen a légkörben látható napkutyával, a lézerkutyák lehetőséget kínálnak a jelenség laboratóriumi körülmények közötti tanulmányozásra, anélkül, hogy ehhez a ritka optikai látvány természetben való előfordulására kellene várni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.