Tudja, minek a rövidítése a lézer mozaikszó?

Meghalt a lézer (egyik) atyja

A sci-fi filmek, a modern sebészet, az optikai adattárolás mind-mind életünket meghatározó gondolatokkal, termékekkel és szolgáltatásokkal lenne szegényebb a koherens fénysugár nélkül.

2015.01.29 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Elsőként hagy válaszoljunk a felcímben feltett kérdésre: a lézer, pontosabban az amerikai laser kifejezés a Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (fényerősítés stimulált sugárzással) rövidítése. Természetesen nem csak egyetlen emberhez köthető létrehozása, közülük azonban most kiemelünk egy nagy koponyát, mégpedig egy szomorú alkalom kapcsán. Charles Townes fizikus ugyanis a napokban végleg itt hagyott bennünket.

Townes számos szabadalommal rendelkezett a lézert illetően, emellett ő volt az, aki feltalálta a mézert (mint a lézer, csak mikrohullámokkal), melyek mára nélkülözhetetlen komponenseivé váltak az atomóráknak és a rádiótávcsöveknek. 1915-ben született emberünk érdeklődése viszonylag széles körű volt, például számos fizikai és csillagászati problémán is törte a fejét, így többek között ő volt az, aki először "megmérte" a Tejútrendszer közepén trónoló szupermasszív fekete lyuk tömegét. Ennek a tág látókörnek köszönhette, hogy kortárai úgy emlékeztek meg róla, mint egy klasszikus reneszánsz emberről, aki számos, egymástól jelentősen különböző dologhoz értett.

Érdemei elismeréseként 1964-ben el is nyerte a fizikai Nobel-díjat (Nyikolaj Baszov és Alexander Prohorov mellett). Életének 99-ig évében érte a halál a kaliforniai Berkeley-ben, helyi idő szerint január 27-én.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.