Néhány tucat pikoszekundum alatt

Lézer, ahogy még sosem látta

A Csillagok háborújának lézerlövedékei ugyan nagyon látványosak, de nem egyeznek a valós életben látható jelenséggel. Vagyis parányi méretekben igen - nézze meg, hogyan röpködnek a lézernyalábok a másodperc tört része alatt!

2014.12.05 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Bizonyára emlékszik a Csillagok háborúja című filmben látott lézersugarakra: rövid, fél-egy méteres nyalábok indultak útnak a pisztolyokból, puskákból, melyek aztán néhány tizedmásodperc múlva becsapódtak a célba. Nos, a való életben a lézer nem így működik: bekapcsolását követően gyakorlatilag azonnal ott van a célpontnál, hiszen fénysebességgel halad. Emellett nem rövid nyalábok formájában látjuk, hanem egy, a kilövés helye és a célpont közötti, egybefüggő sugárként.

Pedig, ha egészen apróra lebontjuk a jelenséget, olyasmi képet kapunk, amit George Lucas megálmodott. Igaz, ehhez kell egy brutálgyors kamera, ami képes pikoszekundumos tartományban dolgozni. Ilyen a nemrég létrehozott compressed ultra-fast photography (CUP) eszköz, mellyel másodpercenként 100 milliárd(!) képkockát lehet rögzíteni. A korábbi, hasonló célból létrejött készülékek ennek töredékét, "mindössze" néhány millió képkockát tudtak felvenni ugyanennyi idő alatt.

És hogy mire képes? Nézze meg saját szemével!



A CUP-kamerák egyébként a kvantummechanika és az optikai kommunikáció jobb megértésében segíthetik a mérnököket. Például általa vizualizálhatóvá válik, hogy a fény miként hajlik meg a láthatatlanná tévő eszközök körül (ezt már nanoméretben sikerült elérni), de akár azt is meg lehet vizsgálni, hogyan oszcillál a fény szupervékony terekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.