Erre nem számított!

Balról jobbra számolnak a csirkék

Az emberek többségének természetes, hogy egy számsorozatban balra találhatók a kisebbek, jobbra pedig a nagyobbak. Ez azonban nem csak ránk jellemző, az állatvilágban is felbukkan a séma.

2015.01.31 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Rosa Rugani, University of Padova

Ha arra kérjük, gondoljon egy számsorozatra, például 1 és 10 között, akkor nagy valószínűséggel egymás mellett, balról jobbra képzelte el ezeket a számokat. Ezt hívjuk mentális számvonalnak, a számok mentális leképződésének, mellyel gyakorlatilag minden ember rendelkezik. De nem csak az emberek, derült ki nemrég egy olasz kísérletben.

Vajon az állatoknak is van ilyen mentális számvonaluk? A három napos csirkéknek mindenképp, és akárcsak mi, ők is balról jobbra képzelik el ezt. Olasz pszichológusok jöttek rá, miután megtanították őket arra, hogy ennivalót találnak egy kártya mögött, melyen pontokat látnak.

A kísérletet először ugyanolyan kártyákkal kezdték, melyekre öt pontot rajzoltak. Ezt követően a csirkéknek ki kellett választaniuk egyet két kártyalap közül, melyek hátulján szintén pontok voltak, de öttől eltérő számban. Néha kettőt, néha nyolcat tartalmaztak. A csirkék nagyobb valószínűséggel mentek a baloldali kártyalap felé, ha azok kettő (azaz ötnél kevesebb) ponttal bírtak, és inkább a jobboldali kártyát részesítették előnyben, ha nyolc (vagyis ötnél több) ponttal rendelkeztek.

A kis szárnyasok tehát a kisebb számokat a bal, a nagyobbakat a jobb oldallal társították össze. A kísérlet egyébként működött megváltozott kondíciókkal is; a 20 pontos kártyalapra "edzett" csirkék inkább balra sétáltak, amikor 8 pontos kártyával találkoztak. És nem csak a csirkék - hasonló eredményeket értek el az olaszok fenyőszajkókkal, makákókkal és csimpánzokkal is.



Ebből pedig messzemenő következtetéseket lehet levonni. Ha a magasabb rendű élőlények rendelkeznek mentális számvonallal, akkor ez alapján feltételezhetjük, hogy a jelenség a gerincesek kialakulásának korai szakaszában szökkent szárba. A nagyság megértése egyértelműen fontos a túlélés szempontjából, és arra is vannak bizonyítékaink, hogy számos állatfaj képes számolni, így pedig már nem is annyira meglepő az olasz kutatás eredménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.