Next-Generation Transit Survey

Indul a "szuper-Föld" vadászat!

Munkába áll az az új távcső, amivel sokkal nagyobb esélyünk van saját bolygónkhoz hasonló planétára bukkanni a világűrben.

2015.01.15 11:00ma.hu
Forrás: ESO

Bejelentette a European Southern Observatory, hogy elindult a távcsöveket egy rendszerbe állító, Next-Generation Transit Survey névre keresztelt csillagászati "játékszer". A Chilében található Paranal csillagvizsgálóra alapuló létesítmény távoli csillagok ideiglenes elhalványulását fogja figyelni. Ezek periodicitása annak jele, hogy a csillag és a Földünk közé húzott síkban valamilyen objektum újra és újra elhalad, ezzel - ideiglenesen - csökkentve a csillag fényerejét.

Ezzel a módszerrel elsősorban óriásbolygókat "könnyű" felfedezni, olyan exoplanétákat, melyek inkább a Jupiter méreteivel versenyeznek. Földünkhöz fogható, kicsi, kőzetalapú bolygó bemérése az eljárással nagyon nehézkes, mert - érthető okokból - ezek az űrbéli objektumok anyacsillaguk sokkal kisebb részét takarják csupán le, mint a náluk jelentősen nagyobb gázóriások.

Mégis, a Next-Generation Transit Survey elsősorban saját hazánkra hasonlító, úgynevezett "szuper-Földekre" vadászik majd a fedési módszer alkalmazásával. Ehhez természetesen nagyon pontos mérések szükségeltetnek, hiszen egy ilyen "szuper-Föld" saját bolygónknál mindössze kétszer-nyolcszor nagyobb (és ezt több tucat vagy akár néhány száz fényév távolságból akarjuk észlelni!). Ez a pontosság több távcső egyidejűleg való felhasználásával érhető el, így jön képbe az európai távcsőrendszer.

Automatikusan fog "szuper-Földek" után kutatni a létesítmény, számítógépes program alapján keresi majd a potenciális célpontokat, anélkül, hogy ahhoz emberi beavatkozásra lenne szükség. Ha érdekes bolygó-átmenetet észlel, akkor arról értesíti a csillagászokat, akik az ígéretes koordinátákat átadják nagyobb távcsöveknek - mint amilyen a Very Large Telescope -, amelyek megpróbálják meghatározni a bolygó kémiai összetételét. Utóbbival egészen pontosan "belőhető", hogy a vizsgált planéta hasonlít-e Földünkre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.