Hajóról felszálló drónok

Már helikopterpilótákra sincs szükség

Pilóta nélküli repülő szerkezetek már jó pár éve léteznek, de olyan, ami egy komplett helikoptert elvezet, ráadásul hajóról képes felszállni, előrevetíti az ember nélküli repülés jövőjét.

2015.01.04 14:00ma.hu
Forrás: Jrfreeland, Wikimedia Commons

A Fire Scout C (melynek elődje a fent látható B változat) szürke testű helikopternek tűnik. És nem csak annak tűnik, az is. Eltekintve attól, hogy ahol ablakoknak kellene lennie, ott csak szürke felületet látunk, ahol pilótának kellene lennie, ott csak számítógépek "ülnek", ahol a felszálláskor jelentkező ideges izzadtságnak kellene lennie, ott csak hideg, mechanikus precizitás található.

Ennek oka, hogy a Northrop Grumman gyártotta repülő szerkezet ugyan egy Bell 407-es helikopter volt eredetileg, melyet ember vezet, de ez a példány már nem igényli a humán jelenlétet. Annyira nem, hogy december közepén még egy kis légibemutatót is tartottak az amerikaiak a USS Jason Dunham rombolóhajón. A hátsó fedélzetről felszállni képes helikopter az alábbi, 5 perces videón mutatja be, mire képes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.