Szürke sas leszállt, szürke sas leszállt

Reptér, csak (harci) drónoknak

Hatvan hektárnyi terület, ahol a távolról irányított repülő eszközöknek van minden alárendelve. "Halálbázis" az Egyesült Államokban.

2014.12.15 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikimedia

Texas nyugati sarkában, ahol az állam már Új-Mexikóval határos, épül az a légibázis, melyet kifejezetten az amerikai hadsereg által használt drónoknak készítenek. Flor Bliss-en belül mintegy 60 hektáros területet foglal el a komplexum, mely egy 4.600 négyzetméteres hangárnak és két kifutópályának is helyet ad. Másfél kilométer hosszan nyúlik el a Szürke Sas (Gray Eagle) drónoknak készített aszfaltút, míg a kompaktabb Árnyék (Shadow) példányok számára egy 300 méteres felszállópálya áll rendelkezésre.

A Szürke Sas az amerikai hadsereg ikonikus Predator (Ragadozó) nevű drónjának továbbfejlesztett változata, mely jól láthatóan nagyobb elődjénél, elsősorban fejrészén. Kialakításának köszönhetően több érzékelőt tud magával szállítani, négy hellfire rakéta mellett, ami egyébként duplája a Predator hasonló kapacitásának. Valamivel gyorsabb is (az amerikai adatok 50 mérföld per órás sebességtöbbletet adnak meg, vagyis nem jelentős a különbség), de ennél fontosabb, hogy 1200 méterrel magasabban repülhet, vagyis jobban védve van a földi támadások ellen. Ennek persze ára van, kevesebb időt tölthet a levegőben, mint a Predator: utóbbi maximum 40 órányi repülésre képes, míg a Szürke Sas legfeljebb 25 órán keresztül képes a felhők között tartózkodni.

Az Árnyék nevű drón nem hordoz fegyvereket, így kisebb és könnyebb kialakítású lehetett. Felderítő céllal készült, akár egészen kis távolságokra is felhasználható; repülés közben a hasába épített kamerafülkéből pásztázza a horizontot fegyveres járművek és egyéb fenyegetések után kutatva. A Szürke Sashoz képest alig harmadakkora hosszal és negyedakkora szárnyfesztávval bír, így könnyebben tud felemelkedni a levegőbe (ezért elég neki rövidebb kifutó).

A légibázis ideális terep arra, hogy az aviatika egy alapvető problémáját tanulmányozhassák az amerikaiak: hogyan fér meg a légtér azonos szegmensében egy nagyobb és egy kisebb eszköz úgy, hogy ne okozzanak végzetes balesetet összeütközésükkel. Ennek tesztelése során emberi életben nem eshet kár, a hadsereg ugyanis lezárta a bázis körüli légteret a polgári repülés elől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.