A NASA távgyógyítással kezelné

Elöregedett flashmeghajtó miatt amnéziás a marsjáró

Az Opportunity rover már tíz éve járja a vörös bolygót. Egy ideje sajnos komoly memóriaproblémákkal küzd.

2015.01.02 15:00ma.hu

A NASA szerdán jelentette be, hogy az Opportunity rover, amelyet közel tíz éve, jóval a 2011-ben felbocsátott Curiosity szonda előtt tettek le a Marsra, meghibásodott. A szonda folyamatosan újraindítja a rendszereit, a problémát valószínűleg egy elöregedett flashmeghajtó okozhatja.

A rovernek – ahogy a hagyományos számítógépeknek is – kétféle memóriája van. Az egyik egy háttértároló, amely az adatok hosszú távú megőrzésére szolgál, a másik pedig a RAM, amely csak addig képes tárolni az információkat, amíg a rendszer bekapcsolt állapotban van.  

A NASA mérnökei szerint, mivel a flashdrive meghibásodott, az Opportunity jobb híján a RAM-ra menti a telemetriás adatokat. Igen ám, csakhogy a szonda időről-időre kikapcsol – ilyenkor pedig automatikusan törlődnek a korábban összegyűjtött információk. „Amikor a rover felébred, azt tapasztalja, hogy minden [adat] elveszett – összegezte a helyzetet a Discovery Newsnak nyilatkozva John Callas, az űrügynökség projektmenedzsere. – Mintha amnéziás lenne.”  
   
Callas úgy véli, hogy szakembereik képesek átírni a marsjáró szoftverét, és elérni, hogy a meghajtó hibás része helyett a még egészséges részeken rögzítse az adatokat – így egy csapásra kiküszöbölhetővé válna a probléma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.