Ez lesz az új otthonunk?

Hatalmas tó hullámzott a Mars ősi kráterében

A NASA szakértői régóta sejtették, hogy a Curiosity leszállóhelyéül szolgáló Gale-kráterben egykor nagy mennyiségű víz lehetett.

2014.12.10 06:30ma.hu
Kép: NASA

A NASA hétfőn, egy nemzetközi telekonferencián jelentette be, bizonyítékaik vannak rá, hogy egykor nagy mennyiségű víz lehetett a Marson. A feltevést a Curiosity "leszállópályájaként" szolgáló Gale-kráterben gyűjtött adatokra alapozzák. A szonda adatai szerint a tó több millió évig is létezhetett - elég ideig ahhoz, hogy kialakulhasson benne az élet.

Kép: NASA

Michael Meyer, a Mars Exploration program vezető kutatója szerint a Curiosity landolása óta eltelt két évben elegendő adatot gyűjtöttek ahhoz, hogy megállapíthassák, "a kráterben megvoltak a szükséges összetevők és feltételek ahhoz, hogy kialakulhasson benne a mikrobiális élet".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.