Do the math, baby!

Fapados út a Marsra

Kicsit tovább tart, de jóval olcsóbb. A cél továbbra is a vörös bolygó!

2014.12.26 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

Ballisztikus elfogás, vagy alacsonyenergiájú transzfer - mindkét néven ismert az a módszer, ami a matematika segítségét veszi igénybe az űrben való közlekedéshez (sőt, a Wikipedia egy harmadik nevet használ, ez a levegőfékezés). Tulajdonképpen az üzemanyaggal és a megálláshoz szükséges eszközökkel való takarékosságot jelöli.

Mert mi is történik, ha egy űreszköz eléri célját, egy másik, hozzá viszonyítva óriási, atmoszférával rendelkező objektumot? Az addigi hatalmas sebességet rövid időn belül minimálisra csökkenti, ehhez fékezőrakétákat és sok-sok üzemanyagot használva fel. Ezzel pedig jelentősen megnöveli az űreszköz méretét, ami kéz a kézben jár a küldetés költségének durva növekedésével.

A ballisztikus elfogás azonban kihasználja a légkör ellenállását és a célpont gravitációs hatását. Nagyjából ugyanolyan gyorsan éri el a kívánt helyszínt, mint a hagyományos módszer esetében, ám ott nem kezd őrült fékezésbe, hanem olyan pályára áll, melyben a bolygó gravitációja "bele-belehúzza" az atmoszférába. Ez - érthető okokból - jelentősen képes csökkenteni a sebességét, igaz, a nagyobb közegellenállás miatt gondolni kell az extra hőtermelődésre.

A NASA és az ESA már az 1990-es évek eleje óta ezzel a módszerrel közelíti meg a Holdat, de talán itt az ideje, hogy a módszert bevessük a Marshoz való eljutás érdekében is. Ezzel - becslések szerint - az üzemanyag 25 százaléka is megtakarítható lenne, igaz, megnyújtaná a vörös bolygóra való utazás, pontosabban kitolná a megérkezés idejét. Ugyanakkor, ha nem emberes űrutazásban gondolkodunk, akkor pár tucat napnyi idő ide vagy oda nem számít jelentősen, ellenben a költségeket érezhetően visszafoghatja.

További előnye a módszernek, hogy kevésbé kockázatossá teszi a megérkezést, természetesen csak akkor, ha az összes szükséges matematikai számítást megfelelően végezték el. Emellett megnöveli az úgynevezett kilövési ablakot is, azaz azt az időszakot, amikor ideális felbocsátani a vörös bolygóra induló űreszközt.

Sajnos az eljárás marsi körülmények között való alkalmazása mindmáig elméleti síkon maradt. Számos kihívást kell még megoldani biztonságos használatához, többek között azt is ki kell(ene) találni, hogy miként vegyék figyelembe a "közelben" levő egyéb, nagy gravitációs forrásokat, mint amilyen például a Jupiter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.