Hatalmas pirula, két keréken

A világ leggyorsabb biciklije

Garantáljuk, hogy meg fog döbbenni a csúcsbringa látványán, de ahhoz, hogy akár 140 k/h-s sebességgel is lehessen vele haladni, formabontó ötletekre volt szükség.

2014.12.31 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: University of Liverpool Velocipede (ULV)

Egy nevadai versenyre alkották meg a britek az Arion 1 névre keresztelt bringát, mely elképesztő, több mint 140 kilométer per órás sebességre képes. A University of Liverpool Velocipede (ULV) csapata nyolc mérnökhallgatóból áll, akik elhivatottan keresték azokat a formákat, amik közelebb vihetik az ember hajtotta járművet az extrém sebességek eléréséhez. Kétségtelenül megtalálták, noha kívülről leginkább egy pirulára emlékeztet, és sem a kerekek, sem a biciklit hajtó nem látszik. Ennek oka a speciális héjban keresendő; aerodinamikailag ez biztosítja a legjobb formát ahhoz, hogy a lehető legalacsonyabbra lehessen szorítani a légellenállást.

A szerkezetet meghajtó embernek az Arion 1-be nem ülnie, hanem - a minél alacsonyabb súlypont elérése végett - feküdnie kell. Mivel teljesen körbeveszi az eszköz burkolata, esélye sincsen észlelni a környezetet, ezért azt egy kamerarendszer segítségével követheti figyelemmel. Ahhoz persze azért igencsak izmosnak kell lenni, hogy a fent említett sebességre felgyorsuljon; az Arion 1 építői szerint 700 wattnyi teljesítményt kell produkálnia a bringásnak. Összehasonlításképp: egy átlagos biciklis hosszú távon 100-200 wattot produkál, rövid időre, néhány percre azonban akár 500 wattra is felmehet.

Az biztos, hogy nem fogunk vele az utakon találkozni, ahogy riválisával, a korábbi csúcstartó VeloX3-mal. Utóbbiról videónk is van, nézze csak:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.