Két keréken

Ezt a biciklit sosem kell javítani

Alig 400 dollárba kerül a kvázi elnyűhetetlen bringa.

2014.10.01 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Priority Bicycles

Hat évet töltött biciklik javításával David Weiner, a Priority Bicycles alapítója, aki egy rövid, szoftverfejlesztési irányba tett kitérő után úgy döntött, megalkotja a javítást nem igénylő biciklit. Ehhez, noha első látásra nem tűnik fel a fenti képen, alaposan áttervezett ezt-azt, de a végeredmény még így is belefért 400 dollárba (vagyis valamivel kevesebb mint 100 ezer forintba).

Rozsdaálló, könnyű alumíniumvázat használt kiemelkedően megbízható alkatrészek beépítése mellett, illetve eltávolított néhány, szükségtelennek ítélt elemet. Például a hagyományos váltó helyett egy Shimano által kifejlesztett, háromfokozatú belső hubot használt fel, ami a bolygókerekes hajtómű alapján működik. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a hátsó kerék fogaskerekéhez rögzítetten kerüljön felszerelésre a szíjhajtás, így kisebb az esélye annak, hogy a szerkezet ledobja magáról a láncot.

Apropó, láncok: a Harley-Davidson Motorcycles már az 1980-as években létrehozott egy olyan megoldást, mely a hagyományos fémláncokhoz képest tízszer tovább bírja, ebből adódóan a rozsdával szemben is jóval ellenállóbb. Sosem igényel kenést és egyenletesebb utazást tesz lehetővé - Weiner természetesen ezt az alkatrészt használja bringáiban.

Problémát okozhatnak a hagyományos fékek is, hiszen a kábelek idővel veszítenek feszültségükből, a fékpofák pedig hatékonyságukból, főleg akkor, ha a kereket valamilyen sérülés éri. Nem így a gyerekbiciklikből ismerős kontrafék! És ha már a kerekeknél járunk: Weiner a gumikhoz is hozzányúlt, defektnek jobban ellenálló példányokat aggatva minden egyes kétkerekű közlekedési eszközre, amit cége készít. Ha pedig mégis baj történne, a mintegy 11 kilogrammos bringák fel vannak szerelve saját pumpával, így nem hagyják az út szélén tulajdonosaikat.

Ugye, hogy egy bolondbiztos bicikliért már nem is olyan sok az a 400 dollár?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.