Nem is eltűntek, csak elköltöztek?

Földrengés tüntette el a kínai civilizációt

Egy titokzatos nép titokzatos módon távozott a Föld színéről - és ennek már háromezer éve. Most viszont megtalálni véljük a választ eltűnésükre.

2014.12.31 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikimedia

Az egyik legősibb kínai civilizáció nagyjából 3 ezer évvel ezelőtt tűnt el a Föld színéről. A Szanhszingtuj (Sanxingdui) emberek készítette első tárgyakra Csengtu (Chengdu) mellett, Szecsuánban (Sichuan) akadtak a régészek még 1929-ben, de sokáig nem mérték fel az ősi kultúra mélységét. Idővel azonban kiderült, hogy több méteres bronzszobrokat is emeltek és képesek voltak félelmetes mennyiségű csatornát ásni, hogy öntözhessék és megvédhessék földjeiket.

Jelenlegi álláspont szerint azért kerültek végleg a történelemkönyvek lapjaira, mert minden erőfeszítésük ellenére mégsem tudtak ellenállni a hódítóknak, plusz egy árvíz is nehezítette helyzetüket. Eleinte az ősi város, Csinsa (Jinsha) felfedezése sem segítette a megoldást, sőt, újabb kérdéseket vetett fel. Kiderült, hogy nagyon hasonlóan ábrázolták a világot, mint a Szanhszingtuj civilizáció, így legalábbis szoros kapcsolatban kellett állniuk egymással, de egyes vélekedések szerint a csinsai emberek tulajdonképpen a szanhszingtujiak utódai.

A geológia révén sikerülhet felderíteni az ősiek titkát. Kiderült, hogy a Szanhszingtuj civilizációt egy jóval méretesebb folyó tüntette el a Föld színéről, mint ami jelenleg az érintett völgyben folyik. A völgy falait ugyanis a jelenleginél jelentősen nagyobb erők vájták a sziklába, vagyis egykor a helyszínen nagyobb folyónak kellett alakítania a vidéket. Ennek útját egy földrengés változtathatta meg, és a környéken találtak is geológiai bizonyítékokat egy jelentős földmozgásra vonatkozóan. Igaz, ennek ideje csak egy 1100 éves intervallumban adható meg, pontosabb meghatározásra (egyelőre) nincsen mód.

A környező népek feljegyzései további kapaszkodót nyújtanak. Eszerint valamikor időszámításunk előtt 1099-ben jelentős geológiai eseményre került sor a környéken. Természetesen ekkora időtávlatból a földrengés epicentrumának pontos meghatározása pusztán a lejegyzett információk alapján már nem lehetséges. Feltételezések szerint azonban ez, illetve az általa kiváltott kőomlás "fejezte le" a Csien (Jian) folyót, eltérítve eredeti folyásirányától.

A lecsökkent vízhozam valószínűleg már nem volt képes fenntartani a Szanhszingtuj civilizációt, ezért az itt élők száma fogyatkozni kezdett. Szintén feltételezések szerint a helyiek idővel a folyó után költöztek, létrehozva a fent említett Csinsa városát. És noha még akad néhány, tisztázásra váró pont a történetben, ezzel tulajdonképpen megoldódott egy ősi kínai rejtély.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.