Egy eltűnt civilizáció hírnöke

Ősi maja királynő sírját tárták fel Guatemalában

Ősi maja harcos királynő sírját tárták fel guatemalai és amerikai régészek Guatemala északi dzsungelében.

2012.10.06 10:48MTI

Szakértők szerint a lelet egy rég eltűnt civilizációról nyújt értékes információkat. A hetedik században uralkodó Kalomt'e K'abel királynő maradványait az El Perú (más néven Waka) prekolumbiánus maja ásatási helyszínen találták meg a Petén dzsungel vidékén.

A sírban a régészcsoport egy halom jáde köves ékszer mellett egy alabástrom vázát is lelt. Utóbbi azért különösen fontos, mivel egy idősebb nő arcképe díszíti, de beleírták a királynő nevét is: ezek segítségével sikerült azonosítani az egykori uralkodót - derült ki a kutatók beszámolójából. "Nagyon ritkán fordul elő, hogy ilyen jelentős lelet kerül elő. K'abel volt a királyság legfőbb hadura" - magyarázta David Freidel, az ásatás vezetője. A sírt még júniusban tárták fel, a régészeknek azonban csak mostanra sikerült azonosítani a királynőt.

A maja civilizáció Kr. után 250-től 900-ig maradt fent, a területe a mai Hondurastól Mexikó közepéig terjedt. K'abel portréját maja táblák őrzik, ezek alapján a civilizáció klasszikus időszakában uralkodott 692 táján férjével, Wak K'inich Bahlammal. A történészek szerint a királynő Calakmul maja közösség uralkodója volt, amely gyakorta csapott össze az El Zotz királysággal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.