Peru

Az inkák előtti civilizáció emlékeire bukkantak az ezerkétszáz éves sírban

Ékszerek, kerámiaedények sokaságát találták Peru északi részén, Chiclayo város közelében abban az ezerkétszáz éves sírban, amelyben az inkák előtti civilizáció, a Sicán (Lambayeque) kultúra elitjének egyik képviselője aludta örök álmát.

2012.07.18 22:33MTI

A sírkamra hat méter mélységben, a Chotua-Chornancap szentély alatt helyezkedik el, közel ahhoz a helyhez, ahol tavaly októberben Sicán papnő végső nyughelyét tárták fel.

A sírkamrában arany fülvédőt, ezüstlapokkal kirakott koronát, valamint 120 egyéb ezüst- és bronzdíszt találtak, amelyek mind egykori birtokosuk magas rangjára utal. Feltártak továbbá 118 kerámiaedényt és tengeri kagylót is.

"A felfedezés nagyon fontos, mivel tudjuk, hogy a sír a Sicán-kultúra nemesemberének földi maradványait rejti" - hangsúlyozta Carlos Wester La Torre ásatásvezető régész.

Az inkák előtti korból származó Sicán- vagy Lambayeque-kultúra a mai Peru északi partvidékén 750 és 1375 között létezett, fővárosa Batán Grande volt. Virágkorát a 900-1100-as években élte, ekkor emelték monumentális épületeiket, temetkeztek nagy sírkamrákba, széles körben használták a rézből arzénnal ötvözött bronzot, és teremtettek kereskedelmi kapcsolatokat az ecuadori partvidékkel. 1050 és 1100 között Batán Grande elpusztult, a hatalmi központ pedig Túcume lett. 1375 és 1400 között a Sicán-terület a Chimu királyság uralma alá került, majd az inkák hódították meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.