Már megint a NuSTAR

Látványos röntgensugarak a Napunkból

Úgy tűnik, központi csillagunk is ünnepi hangulatban van, "karácsonyi fényeket" produkált a Nap.

2014.12.26 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA

A fenti felvételt a NASA Nuclear Spectroscopic Telescope Array (angolul Nukleáris spektroszkóp-távcső rács, rövidítve NuSTAR) készítette, mely a kemény röntgensugárzás (a röntgen-tartomány nagyobb energiájú, a gamma-sugárzáshoz közelebbi része) tartományában dolgozik. Elődje a léggömb fedélzetéről, nagy magasságból üzemelő High Energy Focusing Telescope távcső volt.

Fő feladata a szupermasszív fekete lyukak vizsgálata, az elemi részecskék gyorsulásának tanulmányozása aktív galaxisokban, valamint a Tejútrendszerben lévő fiatal szupernóva-maradványok radioaktív izotóp-arányainak feltérképezése. Nagyjából 100-szor élesebb képet ad, mint a korábbi röntgentávcsövek. (forrás: Wikipedia)

A fentiekből következően most először "vette pillantását" Napunkra 2012-es földkörüli pályára állása óta. A képen egyébként nem egyetlen momentum látszik: a NuSTAR révén nemrég szerzett adatokat zöld és kék szín ábrázolja, melyek tulajdonképpen a nagyenergiájú röngtensugárzások. Vörös színnel a NASA Solar Dynamics Observatory intézményének adatait ábrázolták, melyek az UV-sugárzást jelzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.