Az ősrobbanás nyomában

A világ legnagyobb "röntgengyorsítója"

Végre kezünkbe kerülhet a hatékony energiacella titka, de a korábbinál jobb szupravezetők, sőt, akár biológiai áttörések is születhetnek az "új" amerikai részecskegyorsító jóvoltából.

2014.11.05 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Brookhaven National Laboratory

Az amerikai energiaügyi minisztérium gyakorlatilag csak pár lépésre van a legújabb részecskegyorsító megnyitásától. A National Synchrotron Light Source-II névre keresztelt, Long Islanden található létesítmény az ember által valaha előállított legerősebb röntgensugárzással büszkélkedhet, számos más, elektromágneses sugárzás létrehozásának képessége mellett. A cél: minél többet felfedni a nanotechnológia titkaiból.

Még egymilliárd dolláros költségvetése sem volt az NSLS-II-nek, egészen pontosan az amerikai adófizetők 912 millió dollárjába került. Ez igazán nem nagy összeg a több évtizedeses munkáért, melyre tervezték, illetve az általa felfedezhető tudás megszerzéséért. Jelenleg végső tesztelése folyik, a Brookhaven National Laboratory kutatói jóvoltából. Utóbbiak véleménye szerint az év végére el fogja érni teljes kapacitását a létesítmény, onnantól kezdve pedig teljes gőzzel folyhat kutatás.

De mi is történik a szinkrotronban? Olyan képek készülnek parányi részecskékről, melyek minden egyéb módszer számára láthatatlanul aprók. Nanométeres szinten vizsgálják majd általa az anyagokat, aminek eredményéül előállhatnak a következő generációs üzemanyag-cellák, szupravezetőanyagok és más, elektronikai titkokról is lehullhat a lepel. Emellett energiától független kísérleteknek is otthont adhat az NSLS-II, például proteinek vagy más biológiai molekulák struktúrája is vizsgálható lesz.

És hogy hogyan működik? Elektronokat gyorsítanak benne közel fénysebességre, ehhez kell a nagyméretű, kör alak (a gyorsítógyűrű). Mihelyst az elektronok elérték a kívánt tempót, berepülnek a létesítmény tárológyűrűjébe, ahol hatalmas mágnesek vezetik át őket egy körkörös pályára. Amint egymással versenyezve körbe-körbe haladnak, az elektronok röntgensugárzást bocsátanak ki. A szinkrotron ezt a sugárzást használja fel aztán arra, hogy képet alkosson a kívánt anyagmintákról.

A National Synchrotron Light Source-II egyébként nem teljesen új építmény, az eredeti, 1982-ben elkészült és idén szeptemberben bezárt National Synchrotron Light Source átépítésével jött létre. Az eredetiben előállított röntgensugárzás energiájának 10.000-szeresét képesek ezzel a frissítéssel elérni, ráadásul a képalkotó eljárás is jóval pontosabb lehet a korábban alkalmazott módszerhez képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.