Sose kezdj ki egy kenguruval!

Kenguru csapta le a drónt

A kicsinyét védelmező állat a legveszélyesebb, mert a természet által belekódolt ösztönök ilyenkor még akár a túlélés parancsát is felülírhatják. A kenguru pedig egyébként is agresszív állat, amint azt ez a videó is bizonyítja...

2014.12.24 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Ausztrália kétségtelenül a Föld egyik legfurcsább kontinense, különösen a más tájakon élők számára. Olyan állatok őshonosak itt, melyek sehol máshol, különösen az erszényesek között. Cikkünk főszereplője is ehhez az alosztályághoz tartozik: egy kengurucsalád egyik tagja elégelte meg az őket figyelő drónt. Az égből érkező, hívatlan látogató már az inzultus előtt is kiváltotta az ugráló állatok figyelmét, de amikor a távolban tartózkodó vezetője óvatlanul mélyre ereszkedett vele, akkor az egyik felnőtt egyed le is sújtott rá. Nézze csak:



Egy kis etimológia
A magyar kenguru szó az északkelet-ausztráliai guugu-yimithirr nyelv szókészletéből ered. A szót James Cook 1770. július 14-i hajónapló-bejegyzése örökítette meg, és az útról szóló könyv kiadása nyomán vált világszerte ismert vándorszóvá.

Magyar nyelvű szövegben először Földi János használta 1801-ben, kenguru alakban, de a szó csak a 19. század végére vált egyeduralkodóvá a nyelvújítás korában született riválisaival (például ugrány, górugrány) szemben.

Fel-felbukkanó tévhit, hogy a szó eredeti jelentése: "nem értem a nyelvét" - amit állítólag az ausztrál őslakosok válaszoltak, miután az európaiak megkérdezték az állat nevét tőlük. Ezt a tévhitet John B. Haviland nyelvész cáfolta az 1970-es években. A Haviland által vizsgált szókészletben szerepelnek a gangurru és ngurrumugu egy kengurufaj megnevezéseként. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.