DNS-készlet

A kenguruk génjeikkel ugranak

Külön "ugrógéncsoportja" lehet a kenguruféléknek - erre jutott egy nemzetközi tudóscsapat egy törpekengurufaj DNS-állományának elemzése alapján.

2011.08.23 07:09MTI

Ez volt az első kutatás, amely kengurugenomot vizsgált, ausztrál, amerikai, japán brit és német tudósok vettek benne részt. Meglátásuk szerint a kenguruk sajátos - hatalmas ugrású - mozgásáért génjeik egy csoportja a felelős. A kengurugenom tanulmányozása egyúttal az emlősök evolúciójának jobb megismeréséhez is hozzájárulhat. Az erszényes és a méhlepényes emlősök közös őstől származnak, "útjaik" 180 millió évvel váltak szét. A kenguruk génjeinek összevetése a placentás emlősökével megmutathatja, hogy melyek a kizárólag kengurukban meglévő géncsoportok.

Az máris kitűnt, hogy a vizsgált kengurufajnak - a mindössze nyúlnagyságú tammar kengurunak - rendkívül gazdag a szaglásért felelő génkészlete, több mint 1500-ból áll, ami ha nem is "állatvilágrekord", de ritka - adta hírül The Daily Telegraph című brit lap.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.