Zabálnivaló

Nyomtatott cukorkák

Milyen íze van egy 3D-s nyomtatóval előállított cukornak? Nos, az íz követi a bámulatos formavilágot.

2014.12.22 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Igazi robbanás zajlik a szemünk előtt, a 3D-s nyomtatás bontogatja szárnyait. Nyomtattak már protézist embernek és állatnak, készült a módszerrel épület, autó, ékszer és megannyi más érdekesség - ezúttal az élelmiszerek világába kalandozunk.

Azt hihetnénk, hogy ez egy kvázi szűz terület, pedig nem így van: egyre pezsgőbbé válik a piac. Az USA-ban a Natural Machines még 2013-ban kezdett kísérletezni a tésztaszerű élelmiszerek nyomtatással való előállításával, de például Németországban egy 13 éves múlttal bíró vállalat (Biozoon) vágott bele a könnyen lenyelhető, kifejezetten étkezési nehézségekkel küzdők számára fejlesztett ennivalóival.

Ehhez persze eszközök kellenek, alapvetően egy élelmiszeripari adalékanyagokat kezelni képes nyomtató. Ilyeneket fejleszt és gyárt a 3D Systems; a ChefJet és a ChefJet Pro printerek pedig már kaphatók is. Ezt vizsgálta meg a Popular Science csapata, arra keresve a választ, hogy vajon a nyomtatható édességeknek csak a külsejük vonja magára a figyelmet, vagy valóban ízletes ennivalót lehet velük előállítani.



Zöldalma ízű cukorporral kísérleteztek, melyekből különböző formájú cukorkákat készítettek. A "sütő-nyomtató" rétegről rétegre alakította ki az édességek alakját, és elmondásuk szerint az ízre sem volt panasz: az elkészült 3D-s ennivaló ezen a téren (is) felvette a versenyt a bolti termékekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.