Százmilliárdos anyagi kárt okoznak 3 év múlva?

Veszélyesek a 3D nyomtatók

Az eljárás forradalmasíthatja a termékek gyártásának és terjesztésének menetét, széleskörű elterjedése ugyanakkor komoly veszélyekkel jár a szellemi tulajdonjogra nézve.

2014.03.01 02:30HENT

Ezek a nyomtatók már a háztartások számára is elérhetővé váltak, a Gartner technológiai kutatóintézet egy, a témában készített jelentésében viszont 2018-ra már akár több mint százmilliárd dolláros nagyságrendűre becsüli az anyagi kárt, amelyet egyidejűleg a szellemi tulajdonjogok jogosultjainak okozhat használatuk, írja a securingindustry.com.

A 3D nyomtatók piaca minden évben duplájára nő, amely öt év múlva már csaknem 6 milliárd dolláros üzletet jelenthet majd. A technológia is gyorsan fejlődik, segítségével manapság már fémből, műanyagból vagy akár szerves alkotóelemekből is előállíthatóvá váltak minimális anyagveszteség mellett különféle termékek.

A 3D nyomtatásban tehát hatalmas lehetőség rejlik, a Gartner véleménye szerint akár már jövőre számíthatunk valamelyik, a szellemi tulajdonjogra érzékenyebb cég komoly fellépésére. A Gartner szerint várható továbbá, hogy világszinten az autóalkatrészek, játékok, számítástechnikai eszközök és fogyasztási cikkek gyártói mintegy 15 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetnek majd el a 3D nyomtatóval előállított eszközök miatt - mindezt két éven belül.

A Gartner-jelentés termékeik védelme érdekében olyan egyedi azonosítók - mint például a termékbe épített chipek vagy más egyedi jelzések - kifejlesztését javasolja a gyártóknak, amelyek nem másolhatók 3D nyomtatókkal. Felmerülhet továbbá annak is szükségessége, hogy a kereskedők lehetőséget biztosítsanak a vásárlók számára, hogy maguk is azonosíthassák a termékeket, amelyre szintén különféle módszerek kifejlesztését javasolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.