Háromdimenziós nyomtatás

3D nyomtatású légcső mentette meg egy kisbaba életét

Háromdimenziós nyomtatóval készített plasztik légcső behelyezésével mentették meg egy kisbaba életét michigani orvosok, akik elsőként alkalmazták ezt a módszert.

2013.05.24 08:40MTI
Kép: University of Michigan

Az ohiói Kaiba Gionfriddo légzése egy születési rendellenesség következtében gyakorta leállt, és a szíve is megállt. A biológiailag lebomló műanyagból mesterséges légcső kifejlesztését kutató michigani orvosok korábban még nem próbálkoztak ilyen protézis beültetésével, de amikor a kisfiú élete veszélybe került, engedélyt kaptak a műtétre az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivataltól.

Egyetlen nap alatt száz apró plasztik csövet "nyomtattak" különböző formában és méretben. Ezek egyikét ültették be az akkor három hónapos kisfiú szervezetébe, elsőként végezve el ilyen típusú műtétet.

A ma már 19 hónapos Kaiba légzése a műtét óta rendben van. Mióta egy évvel ezelőtt hazaengedték a kórházból, egyetlen légzési krízisen sem esett át. A biológiailag lebomló műanyag cső a gyerek hároméves korára tűnik el a szervezetéből, közben azonban egészséges szövetek veszik át a szerepét.

Glenn Green a műtétet végrehajtó C.S. Mott michigani gyerekkórház orr-fül-gége specialistája szerint a gyermek jelenleg egészséges. Az esetét leíró tanulmányt a kutatók a New England Journal of Medicine című folyóirat csütörtöki számában publikálták.

Független szakértők nagyra értékelték a kutatók munkáját és egyetértettek abban, hogy a háromdimenziós nyomtatásban nagy lehetőségek rejlenek a protézisekkel kapcsolatos megoldatlan orvosi problémák terén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.