3D nyomtatóval

Letörölték a házilag bárki által előállítható lőfegyver fájljait - itt megnézheti!

Az amerikai kormány nyomására a készítők levették honlapjukról a világ első olyan működő kézi lőfegyverének számítógépes fájljait, amely háromdimenziós nyomtatóval állítható elő.

2013.05.10 17:20MTI, ma.hu
hirdetés

Az amerikai külügyminisztérium haditechnikai kereskedelmet felügyelő hivatalának (ODTCC) kérésére megszűntették az adatok nyilvános hozzáférhetőségét - közölte helyi idő szerint csütörtökön a Cody Wilson 25 éves joghallgató vezette Defense Distributed texasi nonprofit cég. "További döntésig az Egyesült Államok kormánya igényt tart az információk fölötti ellenőrzésre" - olvasható a honlapon.

Már több mint 100 ezren letöltötték

Mindamellett a fegyver előállításához szükséges CAD-fájlok még pénteken is megtalálhatók voltak az interneten, például a Pirate Bay és a Mega oldalakon, szerkesztőségünk az Isohuntról is le tudta szedni (Liberator 3d printed gun név alatt).

A visszavonás a jelek szerint megkésett, mert a Defense Distributed adatai szerint a fájlokat két nap alatt több mint 100 ezren töltötték le. Meglepetésre a legtöbben Spanyolországban hívták le a fájlokat. Ezután a sorban az amerikai, a brazil, a német és a brit internet-felhasználók következtek. A külügyminisztérium illetékes osztálya az így keletkezett "export" nyomán avatkozott be. Egyébként a Defense Distributed eredetileg az új-zélandi Kim Dotcom által üzemeltetett Mega weboldalra töltötte fel az adatokat.

A Liberator elnevezésű lőfegyver a fém ütőszeg kivételével teljes egészében műanyagból készül. Tizenhat alkatrészéből tizenötöt ABS-műanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberű fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas.


A detektorral is elbír

Annak érdekében, hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy körülbelül 170 grammos acéldarab is, amelyet azonban plasztikkal is helyettesíteni lehet.

A Liberator elnevezést eredetileg egy, a második világháború idején gyártott, egyszerű szerkezetű amerikai pisztoly kapta. Paramétereit tekintve a 3D nyomtatóval előállítható fegyver is kezdetleges: az műanyag pisztoly egylövetű, meglehetősen pontatlan és a nagyobb kaliberű kézifegyverekhez gyártott lőszerek kilövésére alkalmatlan, ezért a használója számára akár életveszélyes is lehet.

A Defense Distributed egy 8 ezer dolláros nyomtatót használt a fegyver előállításához, de az egyszerűbb gépek már 500-1000 dolláros áron is hozzáférhetők.

Charles Schumer demokrata szenátor a napokban bejelentette: mivel a fémdetektor nem mutatja ki őket, törvénytervezetet kíván benyújtani a 3D printereken előállítható plasztik fegyverek betiltására.

Itt megnézheti, hogyan működik a rendszer!

Az engedélyezők fel se fogták

A Defense Distributed csoportot, amely márciusban kapta meg a lőfegyverek gyártásához szükséges szövetségi engedélyt, Cody Wilson, a Texasi Egyetem 25 éves joghallgatója alapította. Azt a célt, hogy kifejlessze a világ első, háromdimenziós nyomtatóval előállítható lőfegyverét, nyolc hónappal ezelőtt tűzte ki célul.

"Mindenki a 3D nyomtatók forradalmáról beszél. Nos, mit hittek, mi történik majd, ha mindenkinek lesz ilyen eszköze?" - kérdezte nemrég a Forbesnak nyilatkozva Wilson.

"Látni akarom, hogy milyen potenciál rejlik ebben az eszközben, tud-e fegyvert nyomtatni" - tette hozzá.

Wilson programja, amely a lőfegyverekre és az információ cenzúrájára vonatkozó jogi szabályozás határait feszegeti, éles vitát váltott ki az Egyesült Államokban. A Defense Distributed egyebek között több katonai típusú fegyver alkatrészét tette háromdimenziós nyomtatón előállíthatóvá.

A Stratasys cég, miután megtudta, hogy mire használja a Defense Distributed a tőle bérelt nyomtatót, tavaly decemberben lefoglalta a berendezést.

Steve Israel New York-i képviselő törvénymódosítást terjesztett elő, amely a 3D nyomtatókon elkészíthető fegyverekre is kiterjesztené a fémdetektorok által észlelhetetlen lőfegyverekről szóló törvény rendelkezéseit.

Így kezdődött minden

Egy 1988-as törvény értelmében minden körülmények között illegálisnak minősül egy, csak műanyagból készült lőfegyver legyártása, mivel azt nem észlelik a biztonsági berendezések, például a repterek röntgenkapui. Wilson elmondta, pontosan erre számított és elsőszámú célja az volt, hogy bemutassa, mennyire tisztázatlan a jogi háttér. Állítása szerint be fog szerezni fegyvergyártási jogosítványt csak azért, hogy rávegye a döntéshozókat, tisztázzák a jogszabályokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.